Baidu pretekao Google u globalnom udjelu pametnih zvučnika

Baidu pretekao Google u globalnom udjelu pametnih zvučnika

Amazon je sa svojim pametnim zvučnicima osvojio svijet i uvjerljivi je lider na tržištu s udjelom od 25 posto, ali istinska priča jest Baidu, koji je uspio prestići Google te se pozicionirati na drugom mjestu. Čime se potvrdilo koliko su kineski proizvođači moćni kad odluče ući na neko tržište.

Konkretnije, kako pokazuje Canalys, Baidu trenutno ima 17,3 posto udjela na tržištu, što se može zahvaliti brojci od 4,5 milijuna isporuka pametnih zvučnika u drugom kvartalu diljem svijeta. Ili, bolje rečeno, većinom su te isporuke bile u Kini, kao i njenoj okolici, jer na globalnom tržištu Baidu praktički ne postoji. Kao što Google ne postoji u Kini i njenoj okolici.

Inače, što se Googlea tiče, isporučio je 4,3 milijuna pametnih zvučnika u drugom kvartalu i nalazi se na 16,7 posto udjela. Samo, zabilježio je 19,8 posto pada u odnosu na godinu prije. Primjerice, Baidu je ostvario nevjerojatnih 3700 posto rasta, s obzirom da je prije godinu dana u ovo vrijeme bio na stotinu tisuća isporuka i udjelu od 0,7 posto.

Također, Google se nalazi pod dodatnim pritiskom kineskih proizvođača. Alibaba je na četvrtom mjestu s 4,1 milijuna isporuka i udjelom od 15,8 posto, dok je Xiaomi na 2,8 milijuna isporuka i udjelom od 10,8 posto. Amazon je na 6,6 milijuna isporuka i udjelu od 25,4 posto, što je uspjeh jer prije godinu dana u ovo vrijeme Google je bio prvi s 32,3 posto udjela i 5,4 milijuna isporuka.

Stoga, gdje je "zapelo" za Google? Zapravo nigdje, konkurencija je jednostavno moćnija no prije i Google se s ovom godinom odlučio ulagati više u umjetnu inteligenciju pa bi dogodine brojke trebale biti realnije po njega na tržištu pametnih zvučnika. Što se pak Baidua tiče, njegova "tajna" je u cijeni jer osnovni Xiaodu zvučnik košta svega 12 američkih dolara i to je dovoljno za toliku popularnost kod kupaca.

Ali, Google je odlučio "osvojiti" Indiju s ovom godinom i za 139 dolara nudi u toj zemlji Nest Hub platformu, koja je iznimno moćna i korisna u pametnim domovima pa bi mogla postati hit. Ujedno, za potrebe indijskog tržišta, Google je sklopio partnerstvo s Xiaomi, odnosno, uvrstio je u Nest Hub njegovu Mi sigurnosnu kameru, što će pomoći u pridobivanju kupaca...

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.