Baidu pretekao Google u globalnom udjelu pametnih zvučnika

Baidu pretekao Google u globalnom udjelu pametnih zvučnika

Amazon je sa svojim pametnim zvučnicima osvojio svijet i uvjerljivi je lider na tržištu s udjelom od 25 posto, ali istinska priča jest Baidu, koji je uspio prestići Google te se pozicionirati na drugom mjestu. Čime se potvrdilo koliko su kineski proizvođači moćni kad odluče ući na neko tržište.

Konkretnije, kako pokazuje Canalys, Baidu trenutno ima 17,3 posto udjela na tržištu, što se može zahvaliti brojci od 4,5 milijuna isporuka pametnih zvučnika u drugom kvartalu diljem svijeta. Ili, bolje rečeno, većinom su te isporuke bile u Kini, kao i njenoj okolici, jer na globalnom tržištu Baidu praktički ne postoji. Kao što Google ne postoji u Kini i njenoj okolici.

Inače, što se Googlea tiče, isporučio je 4,3 milijuna pametnih zvučnika u drugom kvartalu i nalazi se na 16,7 posto udjela. Samo, zabilježio je 19,8 posto pada u odnosu na godinu prije. Primjerice, Baidu je ostvario nevjerojatnih 3700 posto rasta, s obzirom da je prije godinu dana u ovo vrijeme bio na stotinu tisuća isporuka i udjelu od 0,7 posto.

Također, Google se nalazi pod dodatnim pritiskom kineskih proizvođača. Alibaba je na četvrtom mjestu s 4,1 milijuna isporuka i udjelom od 15,8 posto, dok je Xiaomi na 2,8 milijuna isporuka i udjelom od 10,8 posto. Amazon je na 6,6 milijuna isporuka i udjelu od 25,4 posto, što je uspjeh jer prije godinu dana u ovo vrijeme Google je bio prvi s 32,3 posto udjela i 5,4 milijuna isporuka.

Stoga, gdje je "zapelo" za Google? Zapravo nigdje, konkurencija je jednostavno moćnija no prije i Google se s ovom godinom odlučio ulagati više u umjetnu inteligenciju pa bi dogodine brojke trebale biti realnije po njega na tržištu pametnih zvučnika. Što se pak Baidua tiče, njegova "tajna" je u cijeni jer osnovni Xiaodu zvučnik košta svega 12 američkih dolara i to je dovoljno za toliku popularnost kod kupaca.

Ali, Google je odlučio "osvojiti" Indiju s ovom godinom i za 139 dolara nudi u toj zemlji Nest Hub platformu, koja je iznimno moćna i korisna u pametnim domovima pa bi mogla postati hit. Ujedno, za potrebe indijskog tržišta, Google je sklopio partnerstvo s Xiaomi, odnosno, uvrstio je u Nest Hub njegovu Mi sigurnosnu kameru, što će pomoći u pridobivanju kupaca...

Još iz kategorije

Huawei predstavio MatePad Pro 5G

Huawei predstavio MatePad Pro 5G

27.02.2020. komentiraj

Huawei je jučer u Barceloni predstavio MatePad Pro 5G tablet. Uređaj donosi poboljšani dizajn, a svojim korisnicima nudi i mogućnost povezivanja putem 5G mreže uz iznimne performanse te povećanu produktivnost, a osim Huawei MatePad Pro 5G tableta, predstavljena je i njegova 4G verzija, ističu iz Huaweija.

ADATA predstavlja vanjski SSD SE760

ADATA predstavlja vanjski SSD SE760

26.02.2020. komentiraj

ADATA Technologyje predstavila novi vanjski SSD ADATA SE760. „Taj SSD krasi privlačan izgled i kompaktne dimenzije radi lakše prenosivosti te on ima USB 3.2 Gen 2 sučelje koje nudi izvrsne performanse čitanja i pisanja“, ističu iz Adate i dodaju da on ima kompaktan i optimiziran dizajn savršen za korištenje u pokretu.

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

25.02.2020. komentiraj

Postupno širenje dostupnosti 5G podrazumijeva revolucionarno mobilno iskustvo. Korisnici sve više koriste niz različitih uređaja u raznim uvjetima, dok su mobilne aplikacije ključne za bogatiji doživljaj povezanosti. Huawei vjeruje da će potražnja za pametnijim aplikacijama samo rasti i pritom želi biti među prvima koju će omogućiti ovu snažnu promjenu.