Apple predstavio iPhone X i druge nove uređaje

Apple predstavio iPhone X i druge nove uređaje

Foto: Apple

Dugo očekivano predstavljanje noviteta iz Applea nije razočaralo brojne ljubitelje njihovih proizvoda diljem svijeta. Očekivanja su uoči desete obljetnice predstavljanja prvog iPhonea bila velika, a tvrtka je u svom novom sjedištu u Cupertinu predstavila niz novih uređaja predvođenih jubilarnim telefonom – iPhoneom X.

Generalni direktor Tim Cook na pozornici je predstavio novu perjanicu u njihovoj ponudi te je X iz naziva pročitao kao broj deset. Taj telefon predstavlja prvi veći redizajn iPhonea u posljednje tri godine. Novi iPhone imat će 'paprenu' cijenu od 999 dolara za osnovni model sa 64 GB prostora za pohranu, dok će onaj s 256 GB stajati 1150 dolara.

Uređajem dominira 5,8-inčni OLED zaslon od ruba do ruba, a jedna od glavnih novosti u dizajnu je izostanak 'home' tipke. Staklo se nalazi i sa zadnje strane, a niz senzora omogućuje otključavanje uređaja uz pomoć prepoznavanja crta lica. Sa stražnjwe su strane smještene dvije kamere s optičkom stabilizacijom slike i mogućnošću optičkog zuma.

Uređaj pokreće novi A11 procesor koji ima poseban dio zadužen za umjetnu inteligenciju. Šef Applea najavio je kako će on donijeti značajno bolje performanse u odnosu na prethodnika uz 70-postotno povećanje brzine te uz dodatne dvije jezgre za bolju izvedbu zadataka. Također je najavio značajno poboljšanje grafike, bolje mogućnosti proširene stvarnosti, dugotrajniju bateriju u odnosu na iPhone 7 i mogućnost bežičnog punjenja. Predbilježbe će se primati od 27. listopada, a iPhone X u prodaji će se pojaviti 3. studenog.

Osim novog 'flagshipa' iz Applea su najavili i modele 8 i 8 Plus, koji će predstavljati nadogradnju dosadašnje serije 7. Dizajnom vrlo sličan prethodniku, iPhone 8 u prodaju dolazi 22. rujna po cijenama od 699 i 799 dolara.

Novost je i treća verzija Applevog pametnog sata koji će uz standardnu verziju nuditi i onu s mogućnošću izravnog povezivanja na LTE mrežu. Pametni sat također se očekuje 22. rujna po cijeni od 329, odnosno 399 dolara za LTE izvedbu.

Još jedna novost je i unaprijeđeni Apple TV uređaj koji će sada podržavati i stream video materijala u 4K rezoluciji.

Još iz kategorije

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

17.06.2018. komentiraj

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

15.06.2018. komentiraj

Na najvećem gaming summitu E3, koji se održava u Los Angelesu, Dell gaming i Alienware predstavili su zanimljive novitete. Najnovije periferije iz tih su brendova Alienware gaming bežične slušalice i miš nove generacije Alienware Elite s brzim odazivom.

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

14.06.2018. komentiraj

Amazon na tržištu pametnih zvučnika zahvaljujući Alexa digitalnom asistentu u Echo uređajima dominira i tijekom prvog kvartala ove godine, kad se radi o udjelu na tržištu. Ali, konkurencija je počela loviti korak, a pod time se ponajviše misli na Google Assistant velikog Alphabeta, matične Googleove kompanije.