Apple odustaje od naočala za proširenu stvarnost

Apple odustaje od naočala za proširenu stvarnost
Antonio Jularić

Apple je na neodređeno vrijeme zaustavio planove za lansiranje AR naočala, prema medijskim izvješćima. Tvrtka će umjesto toga udvostručiti napore da izda slušalice mješovite stvarnosti (MR).

Appleova igra s AR naočalama dio je šireg pokreta nosivih proizvoda, s proizvodom koji bi trebao biti stavljen na tržište oko dvije godine nakon lansiranja svojih prvih MR slušalica, koje još uvijek planira predstaviti kasnije ove godine. Međutim, izvori tvrde da je Apple izbačen iz tračnica zbog izazova u svojim pokušajima da razvije lagane nosive uređaje dizajnirane za nošenje cijeli dan.

AR naočale koje je Apple imao na umu moći će obavljati glavne funkcije iPhonea, međutim, navodno nije uspio pronaći prave čipove, baterije i softver za stvaranje proizvoda koji odgovara svrsi. Glavni konkurent Google također je naišao na probleme s konceptom AR naočala i nedavno je svoj Google Glass uređaj pozicionirao kao poduzeće.

Apple će umjesto toga usmjeriti napore na lansiranje jeftinijih MR slušalica 2024. ili 2025., nakon svog debija u segmentu kasnije ove godine. Njegove debitantske MR slušalice mogle bi koštati oko 3000 dolara, s tim da vrhunski uređaj nosi komponente koje se nalaze u njegovim Mac računalima. Nosivi uređaj niže cijene koristio bi procesor na razini iPhonea i bio bi usporediv s Meta Quest Pro VR slušalicama, čija je cijena oko 1500 USD.