Apple odustaje od Lightning porta i prelazi na USB-C

Apple odustaje od Lightning porta i prelazi na USB-C

Foto: DepositPhotos

Tehnološki gigant Apple će sljedeće godine ipak odustati od svog ekskluzivnog Lightning „porta“ za punjenje uređaja, ali i slušalice, te ga zamijeniti s univerzalnijim USB-C, navodi uvijek dobro upućeni analitičar iz TF International Securities Ming-Chi Kuo.

Ali, treba imati na umu da to nisu službene informacije, što automatski stvara određeni odmak. Ako je pak istina što tvrdi, bio bi to zanimljiv zaokret za Apple, koji se uvijek trudi biti drugačiji od drugih. No, isto tako, Europska unija očito je odlukom da od 2026. svi proizvođači moraju uskladiti "portove" za punjenje baterija, stvorila prevelik pritisak i Appleu je lakše na globalnoj razini napraviti potrebnu promjenu. Odnosno, za sve svoje uređaje...

Konkretnije, krajem prošlog mjeseca Europska unija je učvrstio stav učiniti jedan zajednički priključak za punjač obveznim za sve proizvođače. Revidirana Direktiva o radijskoj opremi nametnula bi upotrebu USB-C standarda na svim malim i srednjim elektroničkim napravama, kao što su pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice itd., bez obzira na proizvođača, iako su izuzeća za uređaje koji su premali da bi mogli imati takav "port". Dakle, iPhone i iPad modeli ne bi bili izuzeće od pravila.

Još uvijek postoji mnogo pitanja o tome koliko bi takav zakon bio izvediv ili preporučljiv u praktičnom dijelu priče, ali možda je Apple unaprijed shvatio u kojem smjeru ide sve skupa pa su stigli zaključci na najvišim razinama kompanije kako je bolje izvesti promjene unaprijed, donekle po svojim pravilima, tako da kad pravila zažive 2026. sve bude uhodano i otporno na potencijalna iznenađenja.

Naravno, treba ponoviti kako su ovo glasine, što znači da tek treba čuti neke službene informacije na ovu temu. One ne bi trebale kasniti, ako je istina da će Apple krenuti s ovom promjenom za manje od dvije godine.

Još iz kategorije

Stižu novi Lenovo gaming prijenosnici

Stižu novi Lenovo gaming prijenosnici

22.05.2022.

Lenovo je predstavio najnoviju generaciju gaming prijenosnih računala: snažna prijenosna računala Lenovo Legion 7i i 7 (16”, 7), te tanka i lagana prijenosna računala Lenovo Legion Slim 7 i 7i (16”, 7). Na vrhu gaming performansi, novi Lenovo Legion 7i i 7 sada su najmoćnija 16-inčna gaming prijenosna računala na svijetu.

Prvi iPhone bez rubova stiže u 2024.

Prvi iPhone bez rubova stiže u 2024.

21.05.2022.

Appleov dobro upućeni analitičar Ming-Chi kuo navodi da će 2024. stići prvi iPhone sa stopostotnim ekranom, što znači da neće uopće imati rubova ili ikakvih dodataka. Velika je to vijest jer znači da će kamera biti ispod zaslona, odmah uz Face ID.

Nastavlja se značajan rast potražnje za slušalicama

Nastavlja se značajan rast potražnje za slušalicama

21.05.2022.

Isporuke slušalica prema prognozi Juniper Researcha će premašiti 200 milijuna jedinica do 2024., dok ona za ovu godinu ukazuje da će ih biti 165 milijuna. Dakle, riječ je o rastu od 30 posto kroz sljedeće dvije godine.