Apple odustaje od Lightning porta i prelazi na USB-C

Apple odustaje od Lightning porta i prelazi na USB-C
DepositPhotos

Tehnološki gigant Apple će sljedeće godine ipak odustati od svog ekskluzivnog Lightning „porta“ za punjenje uređaja, ali i slušalice, te ga zamijeniti s univerzalnijim USB-C, navodi uvijek dobro upućeni analitičar iz TF International Securities Ming-Chi Kuo.

Ali, treba imati na umu da to nisu službene informacije, što automatski stvara određeni odmak. Ako je pak istina što tvrdi, bio bi to zanimljiv zaokret za Apple, koji se uvijek trudi biti drugačiji od drugih. No, isto tako, Europska unija očito je odlukom da od 2026. svi proizvođači moraju uskladiti "portove" za punjenje baterija, stvorila prevelik pritisak i Appleu je lakše na globalnoj razini napraviti potrebnu promjenu. Odnosno, za sve svoje uređaje...

Konkretnije, krajem prošlog mjeseca Europska unija je učvrstio stav učiniti jedan zajednički priključak za punjač obveznim za sve proizvođače. Revidirana Direktiva o radijskoj opremi nametnula bi upotrebu USB-C standarda na svim malim i srednjim elektroničkim napravama, kao što su pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice itd., bez obzira na proizvođača, iako su izuzeća za uređaje koji su premali da bi mogli imati takav "port". Dakle, iPhone i iPad modeli ne bi bili izuzeće od pravila.

Još uvijek postoji mnogo pitanja o tome koliko bi takav zakon bio izvediv ili preporučljiv u praktičnom dijelu priče, ali možda je Apple unaprijed shvatio u kojem smjeru ide sve skupa pa su stigli zaključci na najvišim razinama kompanije kako je bolje izvesti promjene unaprijed, donekle po svojim pravilima, tako da kad pravila zažive 2026. sve bude uhodano i otporno na potencijalna iznenađenja.

Naravno, treba ponoviti kako su ovo glasine, što znači da tek treba čuti neke službene informacije na ovu temu. One ne bi trebale kasniti, ako je istina da će Apple krenuti s ovom promjenom za manje od dvije godine.