Apple jedini koji je postigao pozitivne rezultate među prvih 7 dobavljača osobnih računala

Apple jedini koji je postigao pozitivne rezultate među prvih 7 dobavljača osobnih računala

Inflacija, recesija i spori rast kratkoročni su problemi koji štete potražnji potrošača i komercijalnih prijenosnih računala, dok će drugi čimbenici poput fluktuacije valute, visoke nezaposlenosti i političkih pitanja staviti veći pritisak na potrošnju tijekom blagdanske sezone i početkom 2023. Kao rezultat toga, prijenosna računala nastavio se boriti ove godine jer su isporuke pale za -15 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema novom izvješću Strategy Analyticsa. Nadolazeći globalni gospodarski izazovi vjerojatno će utjecati na troškove proizvodnje i logistike.

“Komercijalni segment nastavio je imati bolje rezultate za većinu dobavljača u usporedbi s razinom prije pandemije kako su se nadogradnje nastavile u svim tvrtkama, dok je potrošački opseg i dalje bio izazov za sve dobavljače osim za Apple. Apple je imao odlično tromjesečje kada je u pitanju isporuka i prihod MacBook računala, jer su uspjeli isporučiti zaostale narudžbe koje su uglavnom bile nadogradnje, plus MacBookovi s novim M2 čipsetom koji su potaknuli prodaju u nekoliko regija“, rekao je Chirag Upadhyay, analitičar industrije.

“Jedna od konstanti tijekom cijele pandemije bila je potražnja za Chromebookom jer su mnoge škole K-12 na razvijenim tržištima brzo uvele mobilne računalne uređaje za svoju učeničku populaciju. Platforme za upravljanje učenjem ostaju i očekuje se da će potaknuti održivu potražnju tijekom dugoročnog razdoblja, ali potražnja za Chromebookom samo je sjena onoga što je bila prije godinu dana. Usporedite prvih devet mjeseci 2022. s istim razdobljem prošle godine i vidjet ćete da su isporuke Chromebooka pale za gotovo 16 milijuna jedinica uz stopu rasta od -51 posto“, rekao je Eric Smith, direktor – Connected Computing.

Lenovo ostaje na prvom mjestu s 23 posto tržišnog udjela i 12,8 milijuna jedinica u trećem kvartalu 2022. (kalendarska godina); to predstavlja pad od -16 posto u odnosu na 15,3 milijuna isporučenih godinu dana prije i nepromijenjen u usporedbi s prethodnim kvartalom. HP je osigurao drugo mjesto sa 17 posto tržišnog udjela i 9,5 milijuna isporuka u trećem kvartalu, što je pad od -32 posto u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine.

Dell je zadržao treću poziciju i značajno smanjio zaostatak za HP-om; tijekom trećeg tromjesečja 2022. Dellove su isporuke dosegle preko devet milijuna jedinica uz pad od -25 posto u odnosu na prethodnu godinu. Apple je bio jedini dobavljač koji je postigao pozitivne rezultate među prvih 7 dobavljača osobnih računala jer su isporuke dosegle 8,1 milijuna jedinica (26 posto međugodišnji rast) tijekom tromjesečja. Asus je osigurao peto mjesto s gotovo 8 posto tržišnog udjela jer su uspjeli isporučiti 4,3 milijuna prijenosnih računala, što je pad od -16 posto u odnosu na prethodnu godinu

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.