Apple je i ovih blagdana dominirao, ali ovaj puta glavnu riječ vodili su phableti

Apple je i ovih blagdana dominirao, ali ovaj puta glavnu riječ vodili su phableti

Foto: DepositPhotos

Mobilni uređaji posljednjih nekoliko godina bili su idealan poklon za Božić, a to se nije promijenilo ni s nedavno završenom nam 2017. godinom, u kojoj je potvrđeno da su phableti novi trend, a u njemu vlada Apple. To je pomalo iznenađujuće jer ta kompanija nije se toliko uspijevala nametnuti na tržištu uređaja s povećim zaslonima.

To se očito promijenilo i na uzorku od milijun aplikacija koje su po prvi put pokrenute jasno je potvrđeno upravo takvo stanje. Dakle, od 19. do 25. prosinca prošle godine od svih tih milijun tek pokrenutih aplikacija moglo se vidjeti da ih je 35 posto na pametnim telefonima do 4,9 inča, 53 posto na phabletima veličine pet do 6,9 inča i 12 posto na tabletima veličine sedam inča pa na više.

Od svih tih uređaja koji su tek pokrenuti, a da su phableti 44 posto čini Apple, 26 posto Samsung, pet posto Huawei, tri posto Xiaomi, Motorola, LG OPPO i dva posto Vivo. Jasno je po tome tko dominira, iako će se slobodno moći reći da možda jest greška vezati uređaje od pet inča s phabletima. Standardi su se promijenili i teško da se može naći neki pametni telefon manji od pet inča, osim ako nije specijalno načinjen da bi bio manji.

Svejedno, činjenica jest da Apple uvjerljivo dominira na tržištu koje se tiče uređaja zaslona većih od pet inča!

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.