Android u 5 godina izgubio 8 posto tržišnog udjela

Android u 5 godina izgubio 8 posto tržišnog udjela

Foto: Dražen Tomić

Android i iOS jedini su mobilni operativni sustavi koje vrijedi spomenuti jer svi drugi čine toliko neznatni djelić tržišta da su zanemarivi, ali iako je u pravilu zbog toga dosadno baviti se brojkama udjela koji čine Googleov i Appleov softver, ovaj put zamijećeno je nešto zanimljivo.

Naime, kako je doznao StockApps kroz pregled situacije unazad pet godina, Android je izgubio čak osam posto udjela u odnosu na iOS, što nije beznačajno. Konkretnije, u siječnju ove godine je Android činio 69,74 posto tržišta, a još u srpnju 2018. bio je na 77,32 posto. Ne tako davno bio je na 85 posto ili više.

Ipak, to nije znak za paniku jer je Android previše dominantan da bi osjetio veće prijetnje, osim ako se ne bi dogodilo nešto potpuno nepredvidljivo, a za to su šanse bitno manje nego što drugi operativni sustavi, van duopola, čine na tržištu - 1,58 posto.

Ovo sve je zapravo prvenstveno tako jer unazad dvije godine Apple raste, a Android stagnira ili pada zahvaljujući slabijoj prodaji pametnih telefona, potaknutoj problemima na kineskom tržištu, pandemijom koronavirusa i nestašicom komponentni. Samim time, dok iOS pridobiva nove korisnike, kod Androida se to ne događa.

No, s prekidom krizom će se, navode u StockApps, situacija ponovno vratiti "na postavke" otprije nekoliko godina. To sugerira i situacija u svijetu. Primjerice, Afrika je praktički potpuno okrenuta Androidu i tamo je njegov udio 84 posto. Slično je i u Europi sa 69,32 posto, Južnoj Americi s 90 posto i Aziji s 81 posto. Sjeverna Amerika i Oceanija pripadaju iOS-u s 54 posto.

I dok je zanimljiv ovaj nešto neuobičajeniji trend, svakako bi bilo još zanimljivije kad bi postojao značajniji "treći igrač" pa učinio tržište raznovrsnijim... Činilo se da bi to mogao biti Huawei s HarmonyOS, ali sad je dojam da do nekog bitnije uzleta ipak neće doći u dogledno vrijeme.

Još iz kategorije

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

30.06.2022.

Huawei je poznat po svom širokom portfelju uređaja koji će sada postati još veći i ugodniji, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Xu Dong, direktor Huawei Consumer Business Group za Hrvatsku.

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

29.06.2022.

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

29.06.2022.

Stručnjaci s njemačkog tehnološkog sveučilišta Darmstadt otkrili su da je iPhone ranjiv na kibernetičke napade čak i kad je isključen. Jer, i u tom stanju svih 24 sata aktivni su bežični čipovi, što uključuje bluetooth, NFC i UWB.