Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Foto: Antonio Jularić

Google se pohvalio činjenicom da Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja “pod sobom”, što znači da je to uvjerljivo najveći operativni sustav na svijetu. Barem što se tiče brojki.

Primjerice, Apple broji 900 milijuna aktivnih iPhone uređaja, odnosno 1,4 milijarde macOS i iOS uređaja u globalu. Microsoft je nešto bolji, Windows broji 1,5 milijardi aktivnih uređaja, a od toga Windows 10 njih 800 milijuna. Dakle, svijet se podosta promijenio unazad deset godina, mobilni uređaji preuzeli su primat.

Ali, Android je ipak u centru pažnje, ponajprije jer se Google brojke aktivnih Android uređaja odlučio plasirati u javnost 2017. godine, kad je postojalo njih dvije milijarde aktivnih. Prije tog se 2014. pohvalio da je premašio brojku od milijardu aktivnih uređaja. Ukratko, Google objavljuje brojke samo kad postigne neki relevantniji uspjeh, a ovo to svakako jest.

Također, jasno je prema brojkama da se Android uspio "domoći" 1,5 milijardi novih uređaja za nešto više od četiri godine, što je nevjerojatno, ali i nekako očekivano s obzirom na situaciju u mobilnom, odnosno, tehnološkom svijetu. Konkretnije, 180 proizvođača stoji iza Android uređaja i zato je Apple impozantan. Naime, Microsoft isto ima pozamašnu brojku proizvođača iza sebe, koji uvrštavaju Windows na svoje uređaje.

Ipak, nije sve za Google ni tako sjajno. Tek 10,4 posto od svih tih milijardi aktivnih uređaja ima najnoviji Android 9.0 Pie, što nije najsjajnije s obzirom da je već osam mjeseci dostupan na tržištu.

A uskoro bi na tržištu mogao biti dostupan i Android Q Beta 3, najavljen od strane Googlea prilikom prezentiranja svih ovih brojki. Ono najbitnijejest da će imati posebne mogućnosti koje se tiču gluhih osoba, a njih 466 milijuna diljem svijeta moglo bi od toga izvući veliku korist. Konkretnije, imat će naslovljenu svaku aplikaciju, video, podcast i audio poruke, što im uvelike olakšava korištenje Android mobilnih uređaja.

Još iz kategorije

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

03.06.2020. komentiraj

Sony Interactive Entertainment je odlučio odgoditi zakazano predstavljanje PlayStation 5 igara, izjavivši kako ovo nije vrijeme za slavlje – nagovještavajući na proteste koji se trenutno održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

02.06.2020. komentiraj

Huawei MatePad Pro, flagship tablet predstavljen krajem veljače u Barceloni, odsad je dostupan i na hrvatskom tržištu. Tablet koji se odlikuje vrhunskim dizajnom i moćnim preformansama, dostupan je u prednarudžbi od 1. lipnja kod ovlaštenih distributera. Korisnici koji se u prva dva tjedna odluče prednaručiti tablet, na poklon će dobiti M-pencil stylus i pripadajuću Smart Magnetic tipkovnicu, ističu u Huaweiju.

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.