Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Foto: Antonio Jularić

Google se pohvalio činjenicom da Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja “pod sobom”, što znači da je to uvjerljivo najveći operativni sustav na svijetu. Barem što se tiče brojki.

Primjerice, Apple broji 900 milijuna aktivnih iPhone uređaja, odnosno 1,4 milijarde macOS i iOS uređaja u globalu. Microsoft je nešto bolji, Windows broji 1,5 milijardi aktivnih uređaja, a od toga Windows 10 njih 800 milijuna. Dakle, svijet se podosta promijenio unazad deset godina, mobilni uređaji preuzeli su primat.

Ali, Android je ipak u centru pažnje, ponajprije jer se Google brojke aktivnih Android uređaja odlučio plasirati u javnost 2017. godine, kad je postojalo njih dvije milijarde aktivnih. Prije tog se 2014. pohvalio da je premašio brojku od milijardu aktivnih uređaja. Ukratko, Google objavljuje brojke samo kad postigne neki relevantniji uspjeh, a ovo to svakako jest.

Također, jasno je prema brojkama da se Android uspio "domoći" 1,5 milijardi novih uređaja za nešto više od četiri godine, što je nevjerojatno, ali i nekako očekivano s obzirom na situaciju u mobilnom, odnosno, tehnološkom svijetu. Konkretnije, 180 proizvođača stoji iza Android uređaja i zato je Apple impozantan. Naime, Microsoft isto ima pozamašnu brojku proizvođača iza sebe, koji uvrštavaju Windows na svoje uređaje.

Ipak, nije sve za Google ni tako sjajno. Tek 10,4 posto od svih tih milijardi aktivnih uređaja ima najnoviji Android 9.0 Pie, što nije najsjajnije s obzirom da je već osam mjeseci dostupan na tržištu.

A uskoro bi na tržištu mogao biti dostupan i Android Q Beta 3, najavljen od strane Googlea prilikom prezentiranja svih ovih brojki. Ono najbitnijejest da će imati posebne mogućnosti koje se tiču gluhih osoba, a njih 466 milijuna diljem svijeta moglo bi od toga izvući veliku korist. Konkretnije, imat će naslovljenu svaku aplikaciju, video, podcast i audio poruke, što im uvelike olakšava korištenje Android mobilnih uređaja.

Još iz kategorije

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

16.10.2019. komentiraj

Moda i wellness pojmovi su poznati svakoj ženi, a osjećati se dobro i izgledati lijepo nije stvar taštine, već brige o sebi. Kada se u tu jednadžbu uključi tehnologija, i to ona nosiva, mnogima odmah na pamet pada – Bellabeat.

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

15.10.2019. komentiraj

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i snažnim značajkama, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji korisnicima omogućuju da oslobode svoju kreativnost i postanu produktivniji, tvrde u Sasmungu i ističu kako je s novim ažuriranjem tvrtka Samsung na Galaxy S10e, S10, S10 + i S10 5G pametne uređaje uvodi mnoge inovacije, poput linka za Windowse te značajki AR Doodle i Live Focus video.

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Canon obilježava važan događaj u svojoj ponudi fotoaparata: naime, 20. rujna 2019. proizvodnja Canonovih fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida i onih digitalnih sa zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je 100 milijuna  jedinica. Jedan fotoaparat bez zrcala EOS R (izvorno predstavljeni u listopadu 2018.) bio je 100-milijunti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS.