Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Foto: Antonio Jularić

Google se pohvalio činjenicom da Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja “pod sobom”, što znači da je to uvjerljivo najveći operativni sustav na svijetu. Barem što se tiče brojki.

Primjerice, Apple broji 900 milijuna aktivnih iPhone uređaja, odnosno 1,4 milijarde macOS i iOS uređaja u globalu. Microsoft je nešto bolji, Windows broji 1,5 milijardi aktivnih uređaja, a od toga Windows 10 njih 800 milijuna. Dakle, svijet se podosta promijenio unazad deset godina, mobilni uređaji preuzeli su primat.

Ali, Android je ipak u centru pažnje, ponajprije jer se Google brojke aktivnih Android uređaja odlučio plasirati u javnost 2017. godine, kad je postojalo njih dvije milijarde aktivnih. Prije tog se 2014. pohvalio da je premašio brojku od milijardu aktivnih uređaja. Ukratko, Google objavljuje brojke samo kad postigne neki relevantniji uspjeh, a ovo to svakako jest.

Također, jasno je prema brojkama da se Android uspio "domoći" 1,5 milijardi novih uređaja za nešto više od četiri godine, što je nevjerojatno, ali i nekako očekivano s obzirom na situaciju u mobilnom, odnosno, tehnološkom svijetu. Konkretnije, 180 proizvođača stoji iza Android uređaja i zato je Apple impozantan. Naime, Microsoft isto ima pozamašnu brojku proizvođača iza sebe, koji uvrštavaju Windows na svoje uređaje.

Ipak, nije sve za Google ni tako sjajno. Tek 10,4 posto od svih tih milijardi aktivnih uređaja ima najnoviji Android 9.0 Pie, što nije najsjajnije s obzirom da je već osam mjeseci dostupan na tržištu.

A uskoro bi na tržištu mogao biti dostupan i Android Q Beta 3, najavljen od strane Googlea prilikom prezentiranja svih ovih brojki. Ono najbitnijejest da će imati posebne mogućnosti koje se tiču gluhih osoba, a njih 466 milijuna diljem svijeta moglo bi od toga izvući veliku korist. Konkretnije, imat će naslovljenu svaku aplikaciju, video, podcast i audio poruke, što im uvelike olakšava korištenje Android mobilnih uređaja.

Još iz kategorije

Samsung Galaxy A80 dostupan u Hrvatskoj

Samsung Galaxy A80 dostupan u Hrvatskoj

15.07.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je svoj najnoviji pametni telefon iz A serije – Samsung Galaxy A80, čiji su glavni aduti prva rotirajuća trostruka kamera i novi Infinity beskonačni ekran. Preporučena maloprodajna cijena Galaxy A80 je 4.799 kuna, a od sljedećeg tjedna će biti dostupan na prodajnim mjestima u crnoj, zlatnoj i srebrnoj boji.

Sony unapređuje seriju objektiva punog formata s 35mm F1.8 Prime objektiva

Sony unapređuje seriju objektiva punog formata s 35mm F1.8 Prime objektiva

15.07.2019. komentiraj

Tvrtka Sony predstavila je najnoviji dodatak E-mount seriji objektiva punog formata – FE 35mm F1.8 Prime objektiv širokog kuta i velikog otvora blende, model SEL35F18F. Kompaktne dimenzije i mala težina ovog objektiva punog formata i velikog otvora blende pružaju mobilnost i praktičnost za snimanje širokog spektra subjekata – od svakodnevnih snimaka do fotografija hrane, pejzaža, noćnih scena i još mnogo toga. FE 35mm F1.8 objektiv bit će dostupan u Europi od kolovoza 2019. godine, po cijeni od oko 700 eura.

AOC izbacio profesionalni 4K monitor

AOC izbacio profesionalni 4K monitor

09.07.2019. komentiraj

AOC je najavio novog člana njihove profesionalnoj seriji monitora 90. 27 inčni (68.6 cm) U2790PQU pruža 4K rezoluciju (3840 x 2160 piksela) i gustoću piksela od 163 ppi što rezultira vrlo oštrim slikama. IPS panel novog monitora i dubina boje od 10 bita produciraju 1.07 milijardi boja.