Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja

Foto: Antonio Jularić

Google se pohvalio činjenicom da Android trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih uređaja “pod sobom”, što znači da je to uvjerljivo najveći operativni sustav na svijetu. Barem što se tiče brojki.

Primjerice, Apple broji 900 milijuna aktivnih iPhone uređaja, odnosno 1,4 milijarde macOS i iOS uređaja u globalu. Microsoft je nešto bolji, Windows broji 1,5 milijardi aktivnih uređaja, a od toga Windows 10 njih 800 milijuna. Dakle, svijet se podosta promijenio unazad deset godina, mobilni uređaji preuzeli su primat.

Ali, Android je ipak u centru pažnje, ponajprije jer se Google brojke aktivnih Android uređaja odlučio plasirati u javnost 2017. godine, kad je postojalo njih dvije milijarde aktivnih. Prije tog se 2014. pohvalio da je premašio brojku od milijardu aktivnih uređaja. Ukratko, Google objavljuje brojke samo kad postigne neki relevantniji uspjeh, a ovo to svakako jest.

Također, jasno je prema brojkama da se Android uspio "domoći" 1,5 milijardi novih uređaja za nešto više od četiri godine, što je nevjerojatno, ali i nekako očekivano s obzirom na situaciju u mobilnom, odnosno, tehnološkom svijetu. Konkretnije, 180 proizvođača stoji iza Android uređaja i zato je Apple impozantan. Naime, Microsoft isto ima pozamašnu brojku proizvođača iza sebe, koji uvrštavaju Windows na svoje uređaje.

Ipak, nije sve za Google ni tako sjajno. Tek 10,4 posto od svih tih milijardi aktivnih uređaja ima najnoviji Android 9.0 Pie, što nije najsjajnije s obzirom da je već osam mjeseci dostupan na tržištu.

A uskoro bi na tržištu mogao biti dostupan i Android Q Beta 3, najavljen od strane Googlea prilikom prezentiranja svih ovih brojki. Ono najbitnijejest da će imati posebne mogućnosti koje se tiču gluhih osoba, a njih 466 milijuna diljem svijeta moglo bi od toga izvući veliku korist. Konkretnije, imat će naslovljenu svaku aplikaciju, video, podcast i audio poruke, što im uvelike olakšava korištenje Android mobilnih uređaja.

Još iz kategorije

Lenovo predstavio savitljivi laptop

Lenovo predstavio savitljivi laptop

17.05.2019. komentiraj

Savitljivi telefoni postali su vrlo aktualna priča ove godine i najjači proizvođači uistinu su im se okrenuli uz velika očekivanja, što znači da je vrijeme za otići korak dalje - savitljiva računala. Čast da postane prvi u takvom pothvatu pripala je Lenovu i svijet je “počastio” prototipom ThinkPada, koji bi 2020. trebao biti na komercijalnom tržištu.

Huawei otvorio prijave za Android Q Beta testere

Huawei otvorio prijave za Android Q Beta testere

17.05.2019. komentiraj

Tijekom Googleove I/O 2019 konferencije Huawei je predstavio globalni Android Q Developer Recruitment program za beta testere koji će se provoditi do 30. lipnja. Razvojni programeri su pozvani da isprobaju najnoviju verziju Androida na Huawei Mate 20 Pro pametnom telefonu i sudjeluju u optimizaciji i unapređivanju kompatibilnosti uređaja.

Canon predstavio novi RF 85mm F1.2L USM

Canon predstavio novi RF 85mm F1.2L USM

15.05.2019. komentiraj

Canon Europe u skladu sa svojim ciljem unaprjeđenja rada fotografa predstavio najnoviju generaciju svog legendarnog 85 mm f/1.2L objektiva RF 85mm F1.2L USM. On nudi najveću razlučivost od svih dosad predstavljenih Canonovih objektiva kao i superbrzu blendu i izvanredne brzine automatskog fokusiranja, čime je savršen za spontane fotografije i snimanje vjenčanja. Nakon Canonove objave o razvoju objektiva iz veljače, RF 85mm F1.2L USM prvi je od šest objektiva za nosač RF koje će Canon predstaviti u 2019. godini.