Android nije jedini Googleov proizvod koji pati od problema fragmentacije

Android nije jedini Googleov proizvod koji pati od problema fragmentacije

Fragmentiranost se kao riječ konstantno veže uz Android mobilni operativni sustav, ali nije to jedini Googleov proizvod koji pati od tog pojma, stanja, problema... kako ga god želite nazvati. Konkretnije, ponajveća tehnološka kompanija na svijetu se posljednjih godina uvelike trudi izboriti za mjesto pod suncem na tržištu pametnih domova i tim povodom predstavlja cijeli niz uređaja. Kojima je zajednička stavka fragmentiranost.

Google Home i Home Hub postaju nešto "što se mora imati", a prednost koju imaju jest identična kao u svijetu Android pametnih telefona - proizvođači mogu vezati svoje proizvode uz Googleov softver. Primjerice, Lenovo i JBL imaju pametne uređaje i oni su vezani uz Googleov Android Things. Samim time, dobivamo ekosustav kao s pametnim telefonima jer ti pametni uređaji nisu rađeni jednako, bez obzira na Googleov softver.

Dakle, sve nadopune i nadogradnje, a s njima i razne mogućnosti, ne dolaze jednakom brzinom na sve Android Things uređaje i to daje jasan zaključak da se radi o fragmentiranosti. Google će se pobrinuti za svoje proizvode, kojima softverska poboljšanja i promjene neće kasniti, ali s drugim uređajima to nije slučaj. Naravno, tako nešto ovisi i o samom proizvođaču.

Samo, kod pametnih domova postoji još jedan problem. Google je izgradio platformu za pametne zaslone i potom iskoristio nešto potpuno drugačije u Home Hub, što znači da ono prikazano na Home Hub nikad neće biti prikazano na drugim pametnim zaslonima ili će stići mjesecima kasnije. Nešto slično je s ekskluzivnim mogućnostima na Pixel pametnim telefonima, kao Night Sight. Dokaz je to da ne samo što svjedočimo fragmentaciji, već i Googleovom svjesnom guranju svog hardvera prema naprijed boljim softverskim rješenjima, koja konkurenciji ili kasni ili ne dolazi. A ista ta konkurencija zapravo donosi financijsku korist Googleu.

I tako će biti sve dok se ne pojave alternative pa se Google vrati korijenima i prekine politiku monopola koju neskriveno vodi posljednjih godina.

Još iz kategorije

VIDEO: Preklopni telefoni stižu na tržište

VIDEO: Preklopni telefoni stižu na tržište

25.03.2019. komentiraj

Dolazak novih pametnih telefona uvijek je vezan ili za sam sajam MWC ili netom prije ili malo poslije. Samsung je netom prije kako bi zaokupio medijsku pažnju i da se ne utopi sa svima drugima predstavio povodom 10 godina prvih Galaxy telefona nove modele i to Samsung – Galaxy S10e, S10 i S10+.

Apple predstavio nove iPade

Apple predstavio nove iPade

24.03.2019. komentiraj

Apple se bez previše pompe odlučio predstaviti novu iPad liniju, u formi novog iPad Air sa zaslonom od 10,5 inča i iPad mini sa zaslonom od 7,9 inča, uz koje dolazi i podrška za Apple Pencil. Ovakvo predstavljanje stiglo je iz razloga što američki tehnološki gigant 25. ožujka ima veliki događaj, na kojem se želi koncentrirati na usluge.

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.