Android nije jedini Googleov proizvod koji pati od problema fragmentacije

Android nije jedini Googleov proizvod koji pati od problema fragmentacije

Fragmentiranost se kao riječ konstantno veže uz Android mobilni operativni sustav, ali nije to jedini Googleov proizvod koji pati od tog pojma, stanja, problema... kako ga god želite nazvati. Konkretnije, ponajveća tehnološka kompanija na svijetu se posljednjih godina uvelike trudi izboriti za mjesto pod suncem na tržištu pametnih domova i tim povodom predstavlja cijeli niz uređaja. Kojima je zajednička stavka fragmentiranost.

Google Home i Home Hub postaju nešto "što se mora imati", a prednost koju imaju jest identična kao u svijetu Android pametnih telefona - proizvođači mogu vezati svoje proizvode uz Googleov softver. Primjerice, Lenovo i JBL imaju pametne uređaje i oni su vezani uz Googleov Android Things. Samim time, dobivamo ekosustav kao s pametnim telefonima jer ti pametni uređaji nisu rađeni jednako, bez obzira na Googleov softver.

Dakle, sve nadopune i nadogradnje, a s njima i razne mogućnosti, ne dolaze jednakom brzinom na sve Android Things uređaje i to daje jasan zaključak da se radi o fragmentiranosti. Google će se pobrinuti za svoje proizvode, kojima softverska poboljšanja i promjene neće kasniti, ali s drugim uređajima to nije slučaj. Naravno, tako nešto ovisi i o samom proizvođaču.

Samo, kod pametnih domova postoji još jedan problem. Google je izgradio platformu za pametne zaslone i potom iskoristio nešto potpuno drugačije u Home Hub, što znači da ono prikazano na Home Hub nikad neće biti prikazano na drugim pametnim zaslonima ili će stići mjesecima kasnije. Nešto slično je s ekskluzivnim mogućnostima na Pixel pametnim telefonima, kao Night Sight. Dokaz je to da ne samo što svjedočimo fragmentaciji, već i Googleovom svjesnom guranju svog hardvera prema naprijed boljim softverskim rješenjima, koja konkurenciji ili kasni ili ne dolazi. A ista ta konkurencija zapravo donosi financijsku korist Googleu.

I tako će biti sve dok se ne pojave alternative pa se Google vrati korijenima i prekine politiku monopola koju neskriveno vodi posljednjih godina.

Još iz kategorije

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

13.01.2019. komentiraj

Predvodnik u room-scale virtualnoj stvarnosti (VR) HTC Vive, najavio je na CES sajmu u Las Vegasu novu ponudu hardvera, softvera i sadržaja koja u potpunosti redefinira doživljaj virtualne stvarnosti. Uz Vive Pro Eye, nov naglavni sustav s ugrađenim praćenjem oka, VR iskustvo postaje još bolje. Osim toga, VIVEPORT, globalna HTC-ova trgovina aplikacija za VR sadržaje, najavljuje neograničen pristup pretplati uz Viveport Infinity kako bi svi najbolji sadržaji bili uvijek dostupni.