Android nije jedini Googleov proizvod koji pati od problema fragmentacije

Android nije jedini Googleov proizvod koji pati od problema fragmentacije

Fragmentiranost se kao riječ konstantno veže uz Android mobilni operativni sustav, ali nije to jedini Googleov proizvod koji pati od tog pojma, stanja, problema... kako ga god želite nazvati. Konkretnije, ponajveća tehnološka kompanija na svijetu se posljednjih godina uvelike trudi izboriti za mjesto pod suncem na tržištu pametnih domova i tim povodom predstavlja cijeli niz uređaja. Kojima je zajednička stavka fragmentiranost.

Google Home i Home Hub postaju nešto "što se mora imati", a prednost koju imaju jest identična kao u svijetu Android pametnih telefona - proizvođači mogu vezati svoje proizvode uz Googleov softver. Primjerice, Lenovo i JBL imaju pametne uređaje i oni su vezani uz Googleov Android Things. Samim time, dobivamo ekosustav kao s pametnim telefonima jer ti pametni uređaji nisu rađeni jednako, bez obzira na Googleov softver.

Dakle, sve nadopune i nadogradnje, a s njima i razne mogućnosti, ne dolaze jednakom brzinom na sve Android Things uređaje i to daje jasan zaključak da se radi o fragmentiranosti. Google će se pobrinuti za svoje proizvode, kojima softverska poboljšanja i promjene neće kasniti, ali s drugim uređajima to nije slučaj. Naravno, tako nešto ovisi i o samom proizvođaču.

Samo, kod pametnih domova postoji još jedan problem. Google je izgradio platformu za pametne zaslone i potom iskoristio nešto potpuno drugačije u Home Hub, što znači da ono prikazano na Home Hub nikad neće biti prikazano na drugim pametnim zaslonima ili će stići mjesecima kasnije. Nešto slično je s ekskluzivnim mogućnostima na Pixel pametnim telefonima, kao Night Sight. Dokaz je to da ne samo što svjedočimo fragmentaciji, već i Googleovom svjesnom guranju svog hardvera prema naprijed boljim softverskim rješenjima, koja konkurenciji ili kasni ili ne dolazi. A ista ta konkurencija zapravo donosi financijsku korist Googleu.

I tako će biti sve dok se ne pojave alternative pa se Google vrati korijenima i prekine politiku monopola koju neskriveno vodi posljednjih godina.

Još iz kategorije

IoT u službi pomoći starijim osobama

IoT u službi pomoći starijim osobama

19.06.2019. komentiraj

Obitelji u Moreton Bayu u Australiji u Queensland prve će na svijetu imati koristi od nove tehnologije koja bi mogla potpuno promijeniti život starijih osoba, a njihovim obiteljima osigurati spokoj uz novo rješenje bazirano na IoT tehnologijama po imenom „AbiBird“.

Sony predstavio telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiv

Sony predstavio telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiv

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka Sony objavila je još jedan impresivan dodatak svojoj vrhunskoj liniji objektiva G Master serije, novi FE 600mm F4 GM OSS super-telefoto objektiv (model SEL600F40GM). Objektiv tvrtke Sony najvećeg raspona, od 600mm, uključuje mnoge od najnaprednijih optičkih i mehaničkih tehnologija tvrtke, proizvodeći izuzetnu kvalitetu fotografije s izvanrednom brzinom fokusiranja i preciznošću. Najlakši u svojoj klasi , težine samo 3040g, model FE 600mm F4 GM OSS karakterizira izuzetno uravnotežen dizajn kako bi se osigurao najbolji mogući doživljaj snimanja. Zajedno s priznatim objektivom FE 400mm F2.8 GM OSS, novi raspon od 600mm daje profesionalnim fotografima sportaša, divljih životinja i fotoreporterima više opcija za snimanje subjekata na velikim udaljenostima s ekstremnom preciznošću i detaljima.

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

17.06.2019. komentiraj

MAKERphone, edukacijski mobilni telefon kojeg korisnik sastavlja posve samostalno, bit će dostupan od slijedećeg tjedna u A1 ponudi, ekskluzivno za hrvatsko tržište. Edukativni je to alat u obliku mobilnog telefona koji najmlađim generacijama donosi posve novi oblik učenja, a imali su ga prilike testirati mali zaljubljenici u STEM područja na A1 MAKERphone igri avanture koja se održala ove subote u Tehničkom muzeju u Zagrebu.