Android mobiteli koji dolaze u EU bez Google Searcha imat će samo najosnovniji glasovni asistent

Android mobiteli koji dolaze u EU bez Google Searcha imat će samo najosnovniji glasovni asistent

Foto: Fotolia

Europski regulatori odredili su Googleu kaznu od pet milijardi američkih dolara zbog načina na koji je koristio Android mobilni operativni sustav, zbog čega usluge i proizvodi na njemu više nisu unaprijed postavljeni već će ih proizvođači morati plaćati kroz naknadu s obzirom da će odsad biti licencirani. To otvara niz problema.

Primjerice, bez Google Play Store i licenci za njega, neće se moći do Chrome internetskog preglednika ili Search aplikacije, odnosno, neće se moći do Google aplikacije bez koje nema Google Assistanta. Stoga, da korisnici ne bi bili zakinuti, na Android uređaje besplatno dolazi Voice Action Services koja omogućava glasovne pretrage i naredbe, ali udovoljava kriterijima koje postavlja Europska komisija.

Ta aplikacija dostupna je za preuzimanje na European Play Store, ima slično korisnički sučelje i mogućnosti glasovnih naredbi, ali svejedno je različita jer ne nudi toliko detalja. Primjerice, omogućava pokretanje i gašenje Bluetootha, postavljanje novog događaja u kalendar i slične sitnice. Glavna razlika je u tome što Voice Action Services nema mogućnost pretraživanja interneta, vezan je isključivo za mobilni uređaj. Zato u Europskoj komisiji ne mogu stvarati Googleu probleme.

Zanimljivo je promatrati načine na koji Google ublažava kaznu koja ga je zadesila i prepreke koje su mu stvorene. Licence su zanimljive i potpuno su simbolične prirode, a omogućit će Googleu slobodu koju prije nije imao jer ukoliko proizvođač plati da bi koristio neki proizvod, on pristaje na sve što s tim proizvodom dolazi. A to je sve ono što smo imali prije. Naravno, konkurencija će barem u manjoj mjeri osjetiti pozitivan pomak u broju korisnika, ali Google će ostati dominantna sila na tržištu u svakom pogledu.

Ali, to je manje bitno, Europska unija željela je uvesti reda i čini se da je u tome uspjela.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.