Android mobiteli koji dolaze u EU bez Google Searcha imat će samo najosnovniji glasovni asistent

Android mobiteli koji dolaze u EU bez Google Searcha imat će samo najosnovniji glasovni asistent

Foto: Fotolia

Europski regulatori odredili su Googleu kaznu od pet milijardi američkih dolara zbog načina na koji je koristio Android mobilni operativni sustav, zbog čega usluge i proizvodi na njemu više nisu unaprijed postavljeni već će ih proizvođači morati plaćati kroz naknadu s obzirom da će odsad biti licencirani. To otvara niz problema.

Primjerice, bez Google Play Store i licenci za njega, neće se moći do Chrome internetskog preglednika ili Search aplikacije, odnosno, neće se moći do Google aplikacije bez koje nema Google Assistanta. Stoga, da korisnici ne bi bili zakinuti, na Android uređaje besplatno dolazi Voice Action Services koja omogućava glasovne pretrage i naredbe, ali udovoljava kriterijima koje postavlja Europska komisija.

Ta aplikacija dostupna je za preuzimanje na European Play Store, ima slično korisnički sučelje i mogućnosti glasovnih naredbi, ali svejedno je različita jer ne nudi toliko detalja. Primjerice, omogućava pokretanje i gašenje Bluetootha, postavljanje novog događaja u kalendar i slične sitnice. Glavna razlika je u tome što Voice Action Services nema mogućnost pretraživanja interneta, vezan je isključivo za mobilni uređaj. Zato u Europskoj komisiji ne mogu stvarati Googleu probleme.

Zanimljivo je promatrati načine na koji Google ublažava kaznu koja ga je zadesila i prepreke koje su mu stvorene. Licence su zanimljive i potpuno su simbolične prirode, a omogućit će Googleu slobodu koju prije nije imao jer ukoliko proizvođač plati da bi koristio neki proizvod, on pristaje na sve što s tim proizvodom dolazi. A to je sve ono što smo imali prije. Naravno, konkurencija će barem u manjoj mjeri osjetiti pozitivan pomak u broju korisnika, ali Google će ostati dominantna sila na tržištu u svakom pogledu.

Ali, to je manje bitno, Europska unija željela je uvesti reda i čini se da je u tome uspjela.

Još iz kategorije

Canon predstavlja EOS C500 Mark II 5,9K kameru punog kadra

Canon predstavlja EOS C500 Mark II 5,9K kameru punog kadra

21.10.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio svoju novu generaciju kamera iz sustava Cinema EOS – EOS C500 Mark II. Utemeljen na stručnosti i tehničkom znanju koji su u srcu Canonovih inovativnih proizvoda te stvoren na osnovi sustava Cinema EOS, impresivan senzor punog kadra kamere EOS C500 Mark II koji je razvio i proizveo Canon pogonjen je Canonovim novim procesorom DIGIC DV 7.

INFOGRAFIKA: PlayStation 4 prodan u više od 100  milijuna primjeraka

INFOGRAFIKA: PlayStation 4 prodan u više od 100 milijuna primjeraka

18.10.2019. komentiraj

Sony uživa posljednjih četvrt stoljeća jer PlayStation konzole prodaju se maestralno, što potvrđuje i četvorka, koja je u srpnju dosegnula stotinu milijuna prodanih jedinica. To znači da japanski tehnološki gigant na vječnoj listi najbolje prodavanih konzola drži četiri od pet mjesta. Tek se na treće mjesto smjestio Nintendo Wii sa 102 milijuna prodaja. Dakle, nitko više nije dosegnuo tu troznamenkastu brojku. No, činjenica je i da nitko neće tako brzo dosegnuti što je uspio Sony s PlayStation 2, koji je završio na 158 milijuna.

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

16.10.2019. komentiraj

Moda i wellness pojmovi su poznati svakoj ženi, a osjećati se dobro i izgledati lijepo nije stvar taštine, već brige o sebi. Kada se u tu jednadžbu uključi tehnologija, i to ona nosiva, mnogima odmah na pamet pada – Bellabeat.