Android mobiteli koji dolaze u EU bez Google Searcha imat će samo najosnovniji glasovni asistent

Android mobiteli koji dolaze u EU bez Google Searcha imat će samo najosnovniji glasovni asistent

Foto: Fotolia

Europski regulatori odredili su Googleu kaznu od pet milijardi američkih dolara zbog načina na koji je koristio Android mobilni operativni sustav, zbog čega usluge i proizvodi na njemu više nisu unaprijed postavljeni već će ih proizvođači morati plaćati kroz naknadu s obzirom da će odsad biti licencirani. To otvara niz problema.

Primjerice, bez Google Play Store i licenci za njega, neće se moći do Chrome internetskog preglednika ili Search aplikacije, odnosno, neće se moći do Google aplikacije bez koje nema Google Assistanta. Stoga, da korisnici ne bi bili zakinuti, na Android uređaje besplatno dolazi Voice Action Services koja omogućava glasovne pretrage i naredbe, ali udovoljava kriterijima koje postavlja Europska komisija.

Ta aplikacija dostupna je za preuzimanje na European Play Store, ima slično korisnički sučelje i mogućnosti glasovnih naredbi, ali svejedno je različita jer ne nudi toliko detalja. Primjerice, omogućava pokretanje i gašenje Bluetootha, postavljanje novog događaja u kalendar i slične sitnice. Glavna razlika je u tome što Voice Action Services nema mogućnost pretraživanja interneta, vezan je isključivo za mobilni uređaj. Zato u Europskoj komisiji ne mogu stvarati Googleu probleme.

Zanimljivo je promatrati načine na koji Google ublažava kaznu koja ga je zadesila i prepreke koje su mu stvorene. Licence su zanimljive i potpuno su simbolične prirode, a omogućit će Googleu slobodu koju prije nije imao jer ukoliko proizvođač plati da bi koristio neki proizvod, on pristaje na sve što s tim proizvodom dolazi. A to je sve ono što smo imali prije. Naravno, konkurencija će barem u manjoj mjeri osjetiti pozitivan pomak u broju korisnika, ali Google će ostati dominantna sila na tržištu u svakom pogledu.

Ali, to je manje bitno, Europska unija željela je uvesti reda i čini se da je u tome uspjela.

Još iz kategorije

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

18.04.2019. komentiraj

Kineski Huawei u Hrvatskom je domu likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoju P30 seriju pametnih telefona. Nove mobilne perjanice predstavljene su 26. ožujka na ekskluzivnom događaju u Parizu, a ovom ih je prigodom pobliže mogla upoznati šira javnost u Hrvatskoj.

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

17.04.2019. komentiraj

Panasonic je na sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi namještaja i lifestyle proizvoda, predstavio konceptni prozirni OLED zaslon. Taj je koncept predstavljen u sklopu instalacije švicarske marke namještaja Vitra.

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

16.04.2019. komentiraj

Početkom travnja, otvoren je prvi NOA “brand shop” u Irskoj u jednom od najvećih shopping centara u Sjevernom Dublinu, Swords Pavilions. Ovo prva otvorena trgovina od ukupno 100 planiranih u EU, te prva od 15 planiranih u Irskoj, ističu u Hangar18 koji stoji iza branda Noa. Njihov brand pametnih telefona i televizora Noa je postala prepoznat brand u Europi, a i šire te će nastaviti s izvozom i otvaranjem novih tržišta u narednom razdoblju.