Android 9.0 Pie vrti se na 10 posto svih aktivnih Android uređaja

Android 9.0 Pie vrti se na 10 posto svih aktivnih Android uređaja

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google nije previše mario posljednjih mjeseci za brojke svog Android 9.0 Pie mobilnog operativnog sustava pa se nagađalo da brojke nisu baš najbolje, ali sad kad se ponajveća tehnološka kompanija na svijetu odlučila prezentirati brojke, one kažu da "pita" kotira više nego sjajno. Konkretnije, do deset posto korisnika stigla je dva mjeseca prije prethodnika - Android 8.0 Oreo.

Dakle, na tržištu Android mobilnih uređaja nalazi se već osam mjeseci i trenutno ima uz sebe 10,4 posto aktivnih korisnika, odnosno, uređaja. Veliki je to plus za Google, ali i Android mobilni svijet, koji napreduje, neovisno o brzini. Bitno da je riječ o napretku! Možda je ovo i pokazatelj da Google konačno posjeduje strategiju kojom će korisnike okrenuti prema svojim najnovijim operativnim sustavima, što znači da prisnije surađuje s operaterima i proizvođačima. A možda je sve samo slučajnost...

Kako god, brojke pokazuju to što pokazuju za Pie, no i za druge verzije Androida, one starije. Primjerice, Oreo je sad na 28,3 posto i u odnosu na prethodni mjesec "skočio" je za sedam posto. Nougat je pak pao na 19,2 posto, ali ono što brine jest "prastari" KitKat sa svojih 6,9 posto korisnika, koji nikako da se moderniziraju.

Također, oni koji se nadaju da bi Pie mogao dobiti već naredni mjesec nove postotke, neka se tome ne nadaju jer Google se odlučio za nešto opušteniji pristup po pitanju izvještaja kako bi uklonio svaki eventualni pritisak. Možda to i pomaže jer nešto se barem pomiče prema naprijed. Samo, sve ovo još uvijek nije ni izbliza dovoljno, potrebno je ipak napraviti dodatne korake kako bi najnovije verzije Androida stizale na mobilne uređaje brže no što je u ovom trenutku slučaj...

Možda se s vremenom to promijeni, ali dok se ne promijeni, Apple će sa svojim iOS biti svjetlosnim godinama ispred...

Još iz kategorije

Lenovo predstavio savitljivi laptop

Lenovo predstavio savitljivi laptop

17.05.2019. komentiraj

Savitljivi telefoni postali su vrlo aktualna priča ove godine i najjači proizvođači uistinu su im se okrenuli uz velika očekivanja, što znači da je vrijeme za otići korak dalje - savitljiva računala. Čast da postane prvi u takvom pothvatu pripala je Lenovu i svijet je “počastio” prototipom ThinkPada, koji bi 2020. trebao biti na komercijalnom tržištu.

Huawei otvorio prijave za Android Q Beta testere

Huawei otvorio prijave za Android Q Beta testere

17.05.2019. komentiraj

Tijekom Googleove I/O 2019 konferencije Huawei je predstavio globalni Android Q Developer Recruitment program za beta testere koji će se provoditi do 30. lipnja. Razvojni programeri su pozvani da isprobaju najnoviju verziju Androida na Huawei Mate 20 Pro pametnom telefonu i sudjeluju u optimizaciji i unapređivanju kompatibilnosti uređaja.

Canon predstavio novi RF 85mm F1.2L USM

Canon predstavio novi RF 85mm F1.2L USM

15.05.2019. komentiraj

Canon Europe u skladu sa svojim ciljem unaprjeđenja rada fotografa predstavio najnoviju generaciju svog legendarnog 85 mm f/1.2L objektiva RF 85mm F1.2L USM. On nudi najveću razlučivost od svih dosad predstavljenih Canonovih objektiva kao i superbrzu blendu i izvanredne brzine automatskog fokusiranja, čime je savršen za spontane fotografije i snimanje vjenčanja. Nakon Canonove objave o razvoju objektiva iz veljače, RF 85mm F1.2L USM prvi je od šest objektiva za nosač RF koje će Canon predstaviti u 2019. godini.