Android 13 je povećao minimalne sistemske zahtjeve za uređaje

Android 13 je povećao minimalne sistemske zahtjeve za uređaje
Antonio Jularić

Google je nedavno predstavio Android 13, a s njim i novitet - povećanje minimalnog kriterija za radnu memoriju. S dosadašnjeg jednog gigabajta, odsad se za osnovni rad zahtijeva da uređaj ima minimalno dva gigabajta.

Uz to, uređaji odsad moraju imati minimalni kapacitet od 16GB, ako se na njih želi postaviti posljednja verzija Googleova mobilnog operativnog sustava.

Dakle, sve ispod 2GB RAM i 16GB ROM sustav će automatski odbiti i onemogućiti nadogradnju na Android 13. Ujedno, svaki novi pametni telefon s novim sustavom, morat će zadovoljiti spomenute minimalne kriterije ili neće dobiti potrebne licence.

U principu, sve se ovo ponajprije odnosi na Android Go, verziju operativnog sustava koja je "ogoljena" i nudi ono najosnovnije od aplikacija i načina na koji rade. Taj je softver ponajprije namijenjen na tržištima zemalja u razvoju i one su zaslužne za veliku većinu od 250 milijuna korisnika takvog Androida.

Takvo stanje, praktički ekskluzivno za zemlje u razvoju, i ne čudi jer, primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama moguće je kupiti pametni telefon od 3GB radne memorije i 32GB kapaciteta za samo 30 dolara ili 225 kuna. Dakle, jedan tako jednostavan i jeftin uređaj premašuje minimalne kriterije koje je postavio Google za Android 13.

Također, ovakvi "skokovi" u smislu minimalnih zahtjeva nisu nikakav novitet i Google im u principu pristupa svake dvije to tri godine. Naravno, što se tržište ubrzanije mijenja, tako i minimalni kriteriji rastu.

U 2018., 2019. i 2020. minimalne specifikacije bile su 512MB RAM, potom u 2021. i ovoj godini spomenuti jedan gigabajt, što se s dolaskom novog Androida promijenilo na dvostruko više.

Tehnologija uistinu napreduje, čak i najslabiji modeli pametnih telefona imaju podosta značajki koje iziskuju korištenje radne memorije. A tu su i aplikacije, sve naprednije i "gladnije" memorije...