Analitičari predviđaju da bi se do polovice 2023. cijena SSD-ova mogla prepoloviti

Analitičari predviđaju da bi se do polovice 2023. cijena SSD-ova mogla prepoloviti

Foto: DepositPhotos

Dok proizvođači memorije smanjuju 3D NAND proizvodnju, višak memorijskih čipova i SSD diskova je toliko značajan da će njihove cijene nastaviti padati u nadolazećim mjesecima, navode analitičari iz Trendfocusa.

Konkretnije, cijene SSD-ova mogle bi pasti čak dvostruko do sredine 2023. A tako nešto ponukano je usporavanjem potražnje za osobnim računalima od strane potrošača, kao i biznisa.

Sukladno tome, manja je i potražnju za svim vrstama računalnih komponenti, uključujući procesore i grafičke kartice. No, proizvodi poput 3D NAND čipova, memorijskih modula i SSD diskova pate od pada potražnje nešto više od ostalih pogođenih dijelova tržišta.

Ključni razlozi su to što ih je relativno lako proizvesti, postoji mnogo konkurenata na tržištu, a gotova roba obično stoji u njihovom inventaru prije nego što je kupe proizvođači računala, proizvođači komponenti ili preprodavači.

S početkom listopada Kioxia je smanjila proizvodnju 3D NAND segmenta za 30, dok su iz Microna najavili da će usporiti svoj 232-slojni 3D NAND kako bi ograničili ponudu 3D NAND bitova.

Zato ne čudi što se već može nabaviti Crucial P3 500GB M.2-2280 disk za samo 44 američkih dolara, što je 8,8 centi po gigabajtu. Postoje čak i jeftiniji 2,5-inčni PNY CS900 500GB SATA diskovi koji se prodaju za 31 dolar ili 6,2 centa po gigabajtu.

Iako su maloprodajne cijene 3D NAND-a po bitu već niske, Trendfocus predviđa da će proizvođači flash memorije ponuditi pad cijena po bitu od gotovo 40 do 50 posto do sredine 2023., što će dodatno smanjiti troškove SSD-ova, kao i njihove maloprodajne cijene.

Trenutačno je teško procijeniti koliko se SSD-ova nalazi u inventaru desetaka proizvođača, ali Trendfocus pretpostavlja da će biti potrebno najmanje dva kvartala kompanijama u cloudu i proizvođačima računala da "probave" već proizvedene 3D NAND i pogone, pa se očekuje nastavak pada SSD cijena još najmanje dva kvartala.

Koliko će biti jeftiniji teško je reći u ovom trenutku, ali mainstream diskovi s PCIe 3.0 x4 ili PCIe 4.0 x4 sučeljem definitivno će pojeftiniti u sljedećih nekoliko kvartala. Dobavljači vrhunske 3D NAND memorije i SSD-ova s ​​PCIe 5.0 x4 sučeljem pokušat će pak nadoknaditi opadajuće prihode svojim vrhunskim diskovima namijenjenim entuzijastima, stoga nije za očekivati da će ti sjajni novi PCIe Gen5 SSD-ovi biti išta jeftiniji

Ipak, čini se da bi glavni SSD-ovi koji se koriste za skupnu pohranu mogli postati dovoljno jeftini da zamijene neke od tvrdih diskova niskog kapaciteta.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.