AMD prodao više grafičkih kartica od Nvidije

AMD prodao više grafičkih kartica od Nvidije

Jon Peddie Research (JPR) je u posljednjem izvještaju o proizvođačima grafičkih procesorskih jedinica (GPU) otkrio da je AMD  nastavio svoj dominaciju nad Nvidijom po udjelu na tržištu i nakon četvrtog kvartala prošle godine.

Naime, u drugom kvartalu prošle godine je po prvi put od 2014. AMD uspio nadmašiti Nvidiju na ovom tržištu, što dovoljno govori u kakvom je naletu ta kompanija.

Konkretnije, isporuke su mu porasle za 22,6 posto, Nvidia je pala za 1,9 posto, a Intel je pao za 0,2 posto. Ukupno, tržište je palo za jedan milijun na godišnjoj razini i brojka isporuka iznosila je 93 milijuna. Sve to dovelo je do situacije u kojoj AMD čini oko 19 posto tržišta, a Nvidia je na jedan posto manje. Intel je još uvijek nedodirljiv sa svojih 63 posto udjela.

Ukoliko se netko pita zašto je GPU tržište u padu s obzirom da je PC tržište u rastu od 3,54 posto na godišnjoj i 1,99 posto na kvartalnoj razini, odgovor leži u kriptovalutama. Odnosno, svim onim "rudarima" koji nisu uspjeli u naumu obogatiti se na kriptovalutama pa prodaju dijelove računala, od kojih je GPU vjerojatno najvrednije i najtraženije. Samim time, proizvođači malo pate. Izuzev AMD-a.

Ali, problem za Nvidiju je i što nema odgovor na AMD, koji tek mora izbaciti Radeon RX 5950 XT, kojeg već nazivaju "ubojicom Nvidije". Ipak, ako se gleda AIB (add-in board) tržište, na njemu i dalje sa 73 posto dominira Nvidia. Ali, na njemu još uvijek nema Intela. No, bit će ga od ove godine kad stigne Xe. Nakon toga bi se situacija mogla promijeniti.

Zasad, AMD u tom dijelu tržišta ima 27 posto. I to su velike promjene u odnosu na prethodne kvartale, kad se AMD "vrtio" na malo više od 20 posto. No, vrijedi još jednom ponoviti, od ove godine u priču će se uplesti i Intel, koji je dosad nudio samo integrirani GPU, a ne i zasebni kao AMD ili Nvidia.

Dakle, jasno je da narednih mjeseci kreće zaoštravanje borbe na GPU tržištu, što je odlično za krajnje korisnike.

Još iz kategorije

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

29.03.2020. komentiraj

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.  Huaweijeva distribuirana tehnologija prvi je put predstavljena na EMUI 10 sučelju, kao temelj Huaweijevog all-scenario ekosustava. Mogućnosti hardvera virtualizirane su i podijeljene sa svim povezanim uređajima, rušeći barijere između pojedinih proizvoda kako bi suradnja među njima bila neprekinuta.

Novi pokušaj Huaweija da doskoči nedostatku najpopularnijih aplikacija

Novi pokušaj Huaweija da doskoči nedostatku najpopularnijih aplikacija

29.03.2020. komentiraj

Najveći izazov s kojim se Huawei mora nositi jest izostanak pristupa za Google Play Store, što znači da korisnici ne mogu do najpopularnijih aplikacija koje se trenutno nude na tržištu. Ipak, kineski tehnološki gigant pokušava tom problemu doskočiti s AppSearch.

Samsung najavio novo veliko softversko ažuriranje za Galaxy S10 i Galaxy Note10

Samsung najavio novo veliko softversko ažuriranje za Galaxy S10 i Galaxy Note10

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je da su od ožujka, zahvaljujući softverskom ažuriranju , nove, inovativne značajke Galaxy S20 serije dostupne i na Galaxy S10 i Galaxy Note10 pametnim telefonima. „Korisnici će moći isprobati najnapredniju tehnologiju kamere, uključujući popularnu značajku Single Capture. Osim toga, uživat će u mnogim softverskim poboljšanjima, pristupu inteligentnoj galeriji te novim mogućnostima dijeljenja sadržaja“, objašnjavaju u Samsungu i dodaju kako će značajke Galaxy S20 serije navedene u nastavku bit će dostupne i na Galaxy S10 i Galaxy Note10 pametnim telefonima s nadogradnjom.