AMD: 4GB VRAM-a više nije dovoljno

AMD: 4GB VRAM-a više nije dovoljno

Memorija na grafičkim karticama poprilično je važna gamerima, a s obzirom da AMD tvrdi kako 4GB više nije dovoljno za kvalitetno igranje, jasno je da se treba okrenuti boljim rješenjima. Dakle, ta “bolja rješenja” su grafičke kartice s više VRAM-a.

Konkretnije, AMD tvrdi da je 4GB u današnje vrijeme dovoljno samo za rezolucije 1920x1080 i da se samim time slobodno može kazati kako je za grafičke kartice s toliko memorije stigao kraj. Ako to kažu u AMD-u, može li itko reći nešto suprotno? Teško.

No, naravno da AMD ima svoju agendu u cijeloj priči, prvenstveno jer proizvodi daleko bolje grafičke kartice u posljednje vrijeme. I skuplje, normalno. Ali, da potvrdi kolika je razlika između zastarjele i aktualne tehnologije, AMD je odlučio testirati 4 GB RX 5500XT i 8 GB RX 5500XT.

Test se proveo na više igara, postavke su bile na ultra ili "high" i 8GB kartica imala je gotovo 20 posto bolje performanse, što zapravo ne čudi. Samo, nekako bi se činilo da je razlika veća, a i nije svima primarno postaviti igre na najveće moguće performanse, posebno jer to osjetno optereti kompletno računalo, ne samo grafičku karticu.

Ipak, ako je osoba jako "zagrijana" za performanse i želi ono najbolje od igara, tad se mora okrenuti najboljim mogućim komponentama, a grafičke kartice s više od 4GB VRAM-a svakako su takve.

Prijedlozi koje će AMD istaknuti jesu da se gameri opreme s njihovim grafičkim karticama od 6GB ili 8GB VRAM-a. Primjerice, to su razne grafičke kartice u RadeonTM RX seriji - RadeonTM RX 570, RX 580, RX 590 i RX 5000.

Testirane igre su pak bile DOOM Eternal i 8GB VRAM-a bilo je dovoljno za pokretanje Ultra Nightmare postavki na 75FPS (1080p) dok 4GB VRAM-a nije moglo tako nešto. Borderlands 3, Call of Duty Modern Warfare, Forza Horizon 4, Ghost Recon Breakpoint i Wolfenstein 2: The New Colossus se moglo "vrtjeti" i na 4GB VRAM, ali u prosjeku su performanse bile 19 posto slabije nego na 8GB VRAM.

Još iz kategorije

Xiaomi prodao preko 140 milijuna Redmi Note uređaja

Xiaomi prodao preko 140 milijuna Redmi Note uređaja

24.11.2020. komentiraj

Više od 140 milijuna Redmi Note uređaja prodano je na globalnoj razini, objavio je Xiaomijev podbrend Redmi na svom službenom Weibo računu. Prema podacima koje je objavila istraživačka tvrtka Omdia, cjelokupna Redmi Note 8 serija postala je druga najprodavanija serija pametnih telefona na svijetu i to u prvoj polovici 2020. godine. Ova je serija, ujedno, najprodavanija serija pametnih telefona u Kini, što dodatno potvrđuje njenu globalnu popularnost.

XPG predstavlja ventilator VENTO PRO 120 PWM

XPG predstavlja ventilator VENTO PRO 120 PWM

23.11.2020. komentiraj

XPG predstavlja ventilator XPG VENTO PRO 120 PWM. XPG VENTO PRO 120 PWM konstruiran je u suradnji s tvrtkom Nidec i prilagođen izbirljivim igračima i obožavateljima PC-ja koji žele najbolje u svijetu hlađenja računala.

Samsung objavio popis mobitela koji će dobiti nadogradnju One UI-a na verziju 3.0

Samsung objavio popis mobitela koji će dobiti nadogradnju One UI-a na verziju 3.0

21.11.2020. komentiraj

Samsung na godišnjoj razini proizvodi na desetke različitih modela pametnih telefona i čini se da bi ih uskoro mogao objediniti kroz One UI 3.0 baziranom na Android 11. Riječ je o ukupno 90 modela pametnih telefona i tableta, što znači da se južnokorejski tehnološki gigant odlučio na značajan potez.