AMD: 4GB VRAM-a više nije dovoljno

AMD: 4GB VRAM-a više nije dovoljno

Memorija na grafičkim karticama poprilično je važna gamerima, a s obzirom da AMD tvrdi kako 4GB više nije dovoljno za kvalitetno igranje, jasno je da se treba okrenuti boljim rješenjima. Dakle, ta “bolja rješenja” su grafičke kartice s više VRAM-a.

Konkretnije, AMD tvrdi da je 4GB u današnje vrijeme dovoljno samo za rezolucije 1920x1080 i da se samim time slobodno može kazati kako je za grafičke kartice s toliko memorije stigao kraj. Ako to kažu u AMD-u, može li itko reći nešto suprotno? Teško.

No, naravno da AMD ima svoju agendu u cijeloj priči, prvenstveno jer proizvodi daleko bolje grafičke kartice u posljednje vrijeme. I skuplje, normalno. Ali, da potvrdi kolika je razlika između zastarjele i aktualne tehnologije, AMD je odlučio testirati 4 GB RX 5500XT i 8 GB RX 5500XT.

Test se proveo na više igara, postavke su bile na ultra ili "high" i 8GB kartica imala je gotovo 20 posto bolje performanse, što zapravo ne čudi. Samo, nekako bi se činilo da je razlika veća, a i nije svima primarno postaviti igre na najveće moguće performanse, posebno jer to osjetno optereti kompletno računalo, ne samo grafičku karticu.

Ipak, ako je osoba jako "zagrijana" za performanse i želi ono najbolje od igara, tad se mora okrenuti najboljim mogućim komponentama, a grafičke kartice s više od 4GB VRAM-a svakako su takve.

Prijedlozi koje će AMD istaknuti jesu da se gameri opreme s njihovim grafičkim karticama od 6GB ili 8GB VRAM-a. Primjerice, to su razne grafičke kartice u RadeonTM RX seriji - RadeonTM RX 570, RX 580, RX 590 i RX 5000.

Testirane igre su pak bile DOOM Eternal i 8GB VRAM-a bilo je dovoljno za pokretanje Ultra Nightmare postavki na 75FPS (1080p) dok 4GB VRAM-a nije moglo tako nešto. Borderlands 3, Call of Duty Modern Warfare, Forza Horizon 4, Ghost Recon Breakpoint i Wolfenstein 2: The New Colossus se moglo "vrtjeti" i na 4GB VRAM, ali u prosjeku su performanse bile 19 posto slabije nego na 8GB VRAM.

Još iz kategorije

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

03.07.2020. komentiraj

Novi Huawei P40 Pro+ dostupan je na hrvatskom tržištu. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 9.999 kuna, a ako se uređaj prednaruči odmah, na dar se dobiva Watch GT 2e pametni sat i najnoviji Huawei SuperCharge bežični punjač od 40 W. Korisnici će uz ova dva besplatna uređaja na dar dobiti i 12 mjeseci besplatnog prostora na Huawei Cloudu od čak 50 GB. Ponudu je moguće iskoristiti kod prodajnih partnera do 15. srpnja ili do isteka zaliha.

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.