6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

Foto: Fotolia

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.

1. Plasma Mobile

Riječ je o najkompetitivnijoj Android alternativi koja se može pronaći u ovom trenutku. Ovaj mobilni operativni sustav koristi moć koju nudi Kubuntu, ali i multiplatformski toolkit Qt. Iako se tek razvija, moguće ju je pronaći uređajima kao Nexus 5X i konačni plan developera je kreirati Linux bazirani mobilni uređaj koji bi bio zamjena za Android i iOS. Iznimno ambiciozno i vrijedi isprobati!

2. KaiOS

Baš kao i Samsungov Tizen OS, koji ćemo spomenuti nešto niže, ovaj mobilni operativni sustav nalazi se na oko sto milijuna uređaja. Ukoliko niste čuli unatoč toj činjenici za njega, ništa čudno jer cilja "nepametne" telefone s fizičkim tipkovnicama i pretvara ih "pametne" dodavanjem mogućnosti kao što su 4G, Wi-Fi, GPS i HTML5 bazirane aplikacije. U Indiji je KaiOS ostvario veliku uspjeh zahvaljujući partnerstvu s JioPhone te je postao popularniji mobilni operativni sustav no što je iOS u toj zemlji. A kao većina na ovoj listi, tako je i ovaj mobilni OS zapravo Linux operativni sustav, a s obzirom na popularnost, ima svjetlu budućnost.

3. LineageOS

Neki će u startu odmahnuti rukom te reći kako LineageOS ne bi trebao biti na ovoj listi s obzirom da je baziran na Android kodu, trenutno se aktivno razvija i LineageOS images su dostupne za mnogo uređaja. Inače, LineageOS je sam po sebi fork drugog kustomizirnog ROM-a, CyanogenModa, koji je ugašen u prosincu 2016. Kako god bilo, ovaj mobilni OS nalazi se na više od 180 pametnih telefona, kao Xiaomi, Motorola, Samsung, Pixel... Pa ako vam je dosta Googleova konstantnog praćenja, LineageOS je odlična alternativa.

4. postmarketOS

Kao i Plasma Mobile, je Linux projekt s mnogo pažnje od strane open source entuzijasta. Cilj mu je omogućiti desetogodišnji "životni vijek" mobilnim uređajima, ali još uvijek je u razvoju pa ga se ne može bezbrižno koristiti. Naime, developeri još nisu uspjeli odgonetnuti zašto na uređajima s ovim mobilnim OS ne rade pozivi.

5. Ubuntu Touch

Canonicalov Ubuntu Linux najpopularniji je open source operativni sustav na svijetu i kompanija je počela raditi mobilnoj verziji, koja je već jednom iskušana i prekinuta u travnju 2017., no sad se čini da postoji više interesa za njen plasman na tržište. Prvenstveno jer je UBports počeo raditi na njoj i uskoro bi mogla biti iznimno dobra Android alternativa.

6. Tizen OS

Samsungov mobilni operativni sustav postoji već neko vrijeme na tržištu i konačni mu je plan postaviti ga u pametne telefone južnokorejske kompanije. Baziran je na Linuxu i trenutno se nalazi prvenstveno na Samsugovim pametnim televizorima, pametnim satovima i kućnim uređajima. Bilo je pokušaja plasirati ga na indijsko tržište sa Z serijom pametnih telefona, ali taj pokušaj je neslavno završio. Stoga, razvoja Tizena zapravo još uvijek traje, kao i svake od alternativa na ovom popisu, no s obzirom na situaciju s Huaweijem, konačni završetak mogao bi se ubrzati jer bi od toga developeri profitirali.

Još iz kategorije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

15.10.2019. komentiraj

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i snažnim značajkama, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji korisnicima omogućuju da oslobode svoju kreativnost i postanu produktivniji, tvrde u Sasmungu i ističu kako je s novim ažuriranjem tvrtka Samsung na Galaxy S10e, S10, S10 + i S10 5G pametne uređaje uvodi mnoge inovacije, poput linka za Windowse te značajki AR Doodle i Live Focus video.

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Canon obilježava važan događaj u svojoj ponudi fotoaparata: naime, 20. rujna 2019. proizvodnja Canonovih fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida i onih digitalnih sa zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je 100 milijuna  jedinica. Jedan fotoaparat bez zrcala EOS R (izvorno predstavljeni u listopadu 2018.) bio je 100-milijunti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS.

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

10.10.2019. komentiraj

Google neće po dobrome pamtiti rujan ove godine, tijekom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.