5G mobitelu su tu, ali za većinu razlog za nadogradnju i dalje nedostaje

5G mobitelu su tu, ali za većinu razlog za nadogradnju i dalje nedostaje

Foto: DepositPhotos

Gartner je u posljednjem izvještaju prognozirao da će do kraja ove godine biti prodano oko milijardu i pol 5G pametnih telefona, s tim da će neki od njih koštati i manje od 1500 kuna, odnosno, 200 američkih dolara. Svejedno, problemi s novom tehnologijom postoje.

Ne iz razloga da nije dobra ili išta slično, problem je što ne nudi dodatnu vrijednost. Trenutno je koriste ponajviše oni koji uživaju u streamingu glazbe ili videosadržaja, ali da bi 5G zaživio na adekvatan način, poslužitelji ga moraju ponuditi na širem području, uz to moraju ponuditi dodatne usluge, kao i aplikacije.

Zasad, čini se nema smisla ući u 5G priču jer je podosta limitirana, a cijene su ipak skuplje, za pakete koje nude operateri. Ona je za uređaje očekivano počela padati kako se 5G počeo širiti, ali takav napredak ne prate oni koji bi morali ponuditi tu spomenutu dodatnu vrijednost.

Primjerice, u Južnoj Koreji širokopojasni internet, pa i 4G mreže, toliko su brze da ljudi ne vide interes u 20 do 30 posto skupljim 5G paketima. Drže se onoga što je pred njima i već po tome je jasno da 5G ne treba oglašavati isključivo kao nešto što će ponuditi veće brzine. Postoje brže alternative i zato ne treba u takvu zamku.

Ericsson u svom izvještaju pak navodi da se za 5G treba promijeniti pristup pa ljudima objasniti, odnoson, da ti do znanja koji su benefiti. Virtualna i proširena stvarnost, bolja i sigurnija vozila zahvaljujući boljoj i bržoj povezivosti, pametni gradovi, Internet stvari (IoT) jedne nove i moćnije generacije, zdravstvo, obrazovanje...

Iako bežične mreže nude bržu povezivost, 5G ruši granice koje postoje sa starijom generacijom, kao i kućnim internetom. Ali, na poslužiteljima je da ljude informiraju i uvjere što je istinski razlog za napraviti korak naprijed. Te platiti, barem u prvih nekoliko godina, nešto višu cijenu no što se plaćalo dosad...

Još iz kategorije

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

23.06.2021.

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je objavila kako su modeli televizora The Terrace , premium televizori namijenjeni stilu života na otvorenom, prvi u industriji verificirani za vrhunsku vidljivost i prikaz slike na otvorenom. Ova potvrda dolazi od američke tvrtke Underwriters Laboratories (UL), globalne neovisne znanstvene organizacije za sigurnost s više od jednog stoljeća iskustva u pokretanju inovacija sigurnosnih rješenja.

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.