5 novih načina pohrane podataka za 2020.

5 novih načina pohrane podataka za 2020.

Foto: DepositPhotos

Napredak na području tehnologije koja se tiče pohrane podataka desetljećima se mjerio brzinom i kapacitetom, no to se promijenilo i sad se gleda koliko je pohrana podataka pametna, laka za upravljanje i fleksibilna. Upravo zato su se pojavili neki noviteti koji bi već dogodine mogli biti istinski hit.

Stoga, u nastavku teksta donosimo pet tehnologija koje bi trebale s 2020. promijeniti način na koji se poima pohrana podataka na najvišim razinama, onima koje se tiču većih i srednjih organizacija.

1. Softverski definirana pohrana podataka (SDS - Software-defined storage)

Pohrana ove vrste odgovara industriji jer je dizajnirana za rad na standardnim x86 sustavima, ali nudi i pametan način pohrane podataka jer provodi bolju interakciju između rada, pohrane, agilnosti pohrane, potrošnje i skalabilnosti. Dakle, iako možda kapacitet i brzina nisu na zavidnim razinama u odnosu na neku drugu vrstu pohrane podataka, efikasnost i upravljanje podacima su uistinu iznimni.

2. NVMe/NVMe-oF

Ključan način pohrane podataka za one koji koriste SSD diskove, ponajprije jer NVMe/NVMe-oF izvlače maksimum iz njih po pitanju brzine, esikasnosti i funkcionalnosto u globalu. Uz to, NVMe/NVMe-oF nije limitiran samo na spajanje flash diskova već može biti iskorišten i kao mrežni protokol.

3. Računalna pohrana

Zanimljivost koja omogućava da se dio procesorskih radnji provodi kroz pohranu umjesto glavnu memoriju. S dolaskom Interneta stvari i umjetne inteligencije, ovakav način pohrane podataka sve je atraktivniji.

4. Storage-class memorija (SCM)

Iako su Intel Optane, Toshiba XL-Flash i Samsung Z-SSD memorijski moduli dostupni već neko vrijeme, nisu baš učinili značajniji pomak te bi se on trebao zbiti dogodine. Zašto je toliko zanimljiv govori podatak da je oko tisuću puta brži od NAND-flash alternativa pa se latencija broji u mikrosekundama umjesto u milisekundama. Tako nešto još se čini nadrealno jer nudi toliko mogućnosti, ali pred nama je, 2020. trebala bi biti ključna po pitanju SCM tehnologije!

5. Upravljanje pohranom s namjerom (Intent-based storage management)

Pojednostavljeno, ovdje je riječ o ciljanom načinu pohrane podataka. Primjerice, netko treba brzinu, netko treba bolje upravljanje podacima, a netko kapacitet... Ova tehnologija omogućava upravo to - podesiti način pohrane prema onome kako odgovara organizaciji.

Još iz kategorije

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

19.01.2020. komentiraj

AOC najavljuje dva nova 27-inčna gejming monitora iz svoje nove G2 linije s QHD rezolucijom (2560 x 1440 piksela): Q27G2U i zakrivljeni CQ27G2U s agresivnimm radijusom zakrivljenosti od 1500 milimetara što povećava doživljaj igranja. Oba monitora imaju VA ploče koje kombiniraju visoku brzinu odziva i brzinu osvježavanja. S brzinom osvježavanja od 144 Hz, korisnici mogu uživati u glatkom i imerzivnom igranju, dok vrijeme odziva (MPRT) od 1 ms (vrijeme reakcije u pokretnoj slici) omogućuje vizualno snimanje bez zamućenja.

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

17.01.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u istraživanju 5G tehnologije, a Huaweijevo liderstvo u 5G tehnologiji dodatno je ojačano.

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

17.01.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe objavila je dostupnost novog SSD-a namijenjenog data centrima, modela DC1000B M.2 NVMe. Ovaj novi SSD je idealan za servere koji dolaze s jednim ili dva M.2 NVMe utora namijenjenih za podizanje sustava, čuvajući tako vrijedne 2.5″  ladice na prednjoj strani servera namijenjene za diskove za dodatnu pohranu podataka.