5 novih načina pohrane podataka za 2020.

5 novih načina pohrane podataka za 2020.

Foto: DepositPhotos

Napredak na području tehnologije koja se tiče pohrane podataka desetljećima se mjerio brzinom i kapacitetom, no to se promijenilo i sad se gleda koliko je pohrana podataka pametna, laka za upravljanje i fleksibilna. Upravo zato su se pojavili neki noviteti koji bi već dogodine mogli biti istinski hit.

Stoga, u nastavku teksta donosimo pet tehnologija koje bi trebale s 2020. promijeniti način na koji se poima pohrana podataka na najvišim razinama, onima koje se tiču većih i srednjih organizacija.

1. Softverski definirana pohrana podataka (SDS - Software-defined storage)

Pohrana ove vrste odgovara industriji jer je dizajnirana za rad na standardnim x86 sustavima, ali nudi i pametan način pohrane podataka jer provodi bolju interakciju između rada, pohrane, agilnosti pohrane, potrošnje i skalabilnosti. Dakle, iako možda kapacitet i brzina nisu na zavidnim razinama u odnosu na neku drugu vrstu pohrane podataka, efikasnost i upravljanje podacima su uistinu iznimni.

2. NVMe/NVMe-oF

Ključan način pohrane podataka za one koji koriste SSD diskove, ponajprije jer NVMe/NVMe-oF izvlače maksimum iz njih po pitanju brzine, esikasnosti i funkcionalnosto u globalu. Uz to, NVMe/NVMe-oF nije limitiran samo na spajanje flash diskova već može biti iskorišten i kao mrežni protokol.

3. Računalna pohrana

Zanimljivost koja omogućava da se dio procesorskih radnji provodi kroz pohranu umjesto glavnu memoriju. S dolaskom Interneta stvari i umjetne inteligencije, ovakav način pohrane podataka sve je atraktivniji.

4. Storage-class memorija (SCM)

Iako su Intel Optane, Toshiba XL-Flash i Samsung Z-SSD memorijski moduli dostupni već neko vrijeme, nisu baš učinili značajniji pomak te bi se on trebao zbiti dogodine. Zašto je toliko zanimljiv govori podatak da je oko tisuću puta brži od NAND-flash alternativa pa se latencija broji u mikrosekundama umjesto u milisekundama. Tako nešto još se čini nadrealno jer nudi toliko mogućnosti, ali pred nama je, 2020. trebala bi biti ključna po pitanju SCM tehnologije!

5. Upravljanje pohranom s namjerom (Intent-based storage management)

Pojednostavljeno, ovdje je riječ o ciljanom načinu pohrane podataka. Primjerice, netko treba brzinu, netko treba bolje upravljanje podacima, a netko kapacitet... Ova tehnologija omogućava upravo to - podesiti način pohrane prema onome kako odgovara organizaciji.

Još iz kategorije

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

03.08.2020. komentiraj

Premium tehnološki brend OnePlus lansirao je OnePlus Nord, prvi model pametnih telefona koji dolazi po pristupačnijim cijenama. Premijerno predstavljen pomoću AR tehnologije, OnePlus Nord donosi sve elemente vrhunskog pametnog telefona koji korisnicima olakšavaju svakodnevicu: napredan sustav kamera, besprijekorno korisničko iskustvo te pouzdana kvaliteta OnePlusa. Nord pokreće Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilna platforma čime brend nastavlja pružati vlastiti doprinos 5G eri omogućavajući većem broju korisnika da uživaju u neviđenim brzinama 5G tehnologije. OnePlus Nord prednarudžbom je dostupan kod distributera e-Kupi i Sancta Domenica.

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

01.08.2020. komentiraj

Huawei je nedavno predstavio svoj flagship prijenosnik s FullView zaslonom i čitavim nizom naprednih funkcija – MateBook X Pro, a uređaj korisnicima otvara razne mogućnosti, bilo da je riječ o korištenju za poslovne potrebe ili opuštanju uz igre, ističu iz ovog kineskog proizvođača pametnih telefona, prijenosnika i tableta.

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

01.08.2020. komentiraj

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja, stoji u najnovijem izvješću Canalysa. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.