ICTbusiness TV: Snažan utjecaj 5G mreža na gospodarstvo

ICTbusiness TV: Snažan utjecaj 5G mreža na gospodarstvo

Analiza Ekonomskog instituta Zagreb  pokazuje da ako će ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a.

Upravo o „5G Atlas - Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj“ razgovarali smo s Maruškom Vizek iz Ekonomskog instituta Zagreb i Borisom Drilom CTIO-om Hrvatskog Telekoma.

Analiza je pokazala da Najveći pozitivan efekt na složenost izvoznih proizvoda je u poljoprivredi, čak 25 posto, u prerađivačkoj industriji od 19 posto i u ICT-u za 7 posto. Poljoprivreda pritom bilježi najveći efekt i u kontekstu smanjenja troškova poslovanja, od čak 30 posto. Povećanje udjela novih poslovnih subjekata će se po županijama kretati od 25 posto u Gradu Zagrebu do čak 250 posto u Brodsko-posavskoj županiji i tu su najveći dobitnici sektori ICT i turizam.

Kad je prije nekog vremena Span preuzeo Ekobit imali smo prilike kratko razgovarati s predsjednikom Uprave i osnivačem Spana Nikolom Dujmovićem i predsjednikom Uprave Ekobita Goran Glišić. Vrijednost transakcije bila je 37,39 milijuna kuna.

 

Još iz kategorije

Produljeni rokovi za prijavu na drugi javni poziv za sredstva dostupna iz CEF2 programa

Produljeni rokovi za prijavu na drugi javni poziv za sredstva dostupna iz CEF2 programa

01.02.2023.

Produljeni su rokovi za prijavu na drugi javni poziv koji je Europska izvršna agencija za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA), a koja u ime Europske komisije upravlja europskim programima i inicijativama, objavila 12. listopada 2022. Riječ je o javnom pozivu za dostavu projektnih prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe za digitalni sektor (Connecting Europe Facility – CEF Digital).

Napokon dolazi e-SIM, tržište očekuje snažan rast

Napokon dolazi e-SIM, tržište očekuje snažan rast

31.01.2023.

Vrijednost globalnog tržišta eSIM-a povećat će se s 4,7 milijardi dolara u 2023. na 16,3 milijarde dolara do 2027., prema novoj studiji Juniper Researcha. Uz povećanje od impresivnih 249%, tržište će biti potaknuto prihvaćanjem potrošačkih uređaja s omogućenim eSIM-om, kao što se vidi u Appleovom nedavnom izdanju iPhonea 14 samo s eSIM-om, što pokreće ubrzanu podršku operatera.