ICTbusiness TV: Snažan utjecaj 5G mreža na gospodarstvo

ICTbusiness TV: Snažan utjecaj 5G mreža na gospodarstvo

Analiza Ekonomskog instituta Zagreb  pokazuje da ako će ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a.

Upravo o „5G Atlas - Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj“ razgovarali smo s Maruškom Vizek iz Ekonomskog instituta Zagreb i Borisom Drilom CTIO-om Hrvatskog Telekoma.

Analiza je pokazala da Najveći pozitivan efekt na složenost izvoznih proizvoda je u poljoprivredi, čak 25 posto, u prerađivačkoj industriji od 19 posto i u ICT-u za 7 posto. Poljoprivreda pritom bilježi najveći efekt i u kontekstu smanjenja troškova poslovanja, od čak 30 posto. Povećanje udjela novih poslovnih subjekata će se po županijama kretati od 25 posto u Gradu Zagrebu do čak 250 posto u Brodsko-posavskoj županiji i tu su najveći dobitnici sektori ICT i turizam.

Kad je prije nekog vremena Span preuzeo Ekobit imali smo prilike kratko razgovarati s predsjednikom Uprave i osnivačem Spana Nikolom Dujmovićem i predsjednikom Uprave Ekobita Goran Glišić. Vrijednost transakcije bila je 37,39 milijuna kuna.

 

Još iz kategorije

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

21.06.2022.

Velika ulaganja podižu kvalitetu mreže, a tako je kako za ICTbusiness.info tvrdi Nenad Šlibar CTO Telemach Hrvatska, sada je zahvaljujući fiksnoj optičkoj mreži moguće ponuditi brzini od 2/2 Gbps i to za rezidencijalne i poslovne korisnike.

Rast potrošnje minuta u mobilnoj telefoniji

Rast potrošnje minuta u mobilnoj telefoniji

20.06.2022.

Podaci domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokazuju kako je ukupno dolazni promet mobilnih operatora Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska povećan 0,28 posto na ukupno 2,84 milijarde minuta.