AI GURA TRŽIŠTE

Tehnološki bum pokretan umjetnom inteligencijom potaknulo rast burze u 2023.

Tehnološki bum pokretan umjetnom inteligencijom potaknulo rast burze u 2023.
Pixabay

Unatoč nervozi banaka, tvrdoglavo visokoj inflaciji i dugotrajnim strahovima od recesije, američko tržište dionica oporavilo se 2023. godine, nadoknadivši većinu gubitaka nastalih tržišnom krizom 2022. godine. Budući da je bio glavni pokretač prošlogodišnjeg pada, tehnološki sektor vratio se svojoj poznatijoj ulozi tržišnog pokretača 2023. Potaknut uzbuđenjem zbog potencijala umjetne inteligencije, tvrtke kao što su Microsoft, Alphabet i Nvidia vidjele su skok cijena svojih dionica tijekom proteklih 12 mjeseci, izvlačeći tržište iz njegovog post-COVID nereda gotovo sam.

Prema Howardu Silverblattu, višem analitičaru indeksa S&P Dow Jones Indices, sektori informacijske tehnologije i komunikacijskih usluga, tj. većina stvari u tehnologiji, odgovorni su za više od 70 posto ukupnog povrata S&P 500 od 26,3 posto prošle godine. Isključujući tvrtke iz ova dva sektora, indeks bi 2023. godine ostvario povrat od samo 7,6 posto. “Sedam veličanstvenih” – Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Tesla i Alphabet – činilo je otprilike 60 posto ukupnog povrata indeksa, ilustrirajući koliko je težak bio prošlogodišnji reli.

Još jedan veliki doprinos najnovijem uzletu burze bio je diskrecijski sektor potrošača, koji je činio 15,9 posto ukupnog povrata S&P 500 u 2023. Iako se to može činiti iznenađujućim u vrijeme visoke inflacije, kada potrošači obično smanjuju nebitne potrošnje, važno je napomenuti da su mega kapitali Amazon i Tesla dio ovog sektora. S obzirom na njihovu veličinu i težinu u indeksu ponderiranom tržišnom kapitalizacijom, ove dvije tvrtke, čije su cijene dionica porasle za 81 odnosno 102 posto, odgovorne su za najveći dio ukupnog doprinosa sektora.