OČEKIVAN TREND

Poslovni korisnici i programeri glavni su korisnici računala s umjetnom inteligencijom

Poslovni korisnici i programeri glavni su korisnici računala s umjetnom inteligencijom
Depositphotos

AI dolazi na računala, ali Apple i NVIDIA već imaju pristup kreativnim korisnicima i korisnicima igara, kaže se u novom izvješću Omdije. Ovo ostavlja veliko poslovno tržište i prostor za razvojne programere kao glavne prilike za novu tehnologiju koju su Intel i drugi nedavno najavili.

Izvješće je pokazalo da postoje dvije osnovne tehnološke opcije za isporuku AI zaključivanja na osobnim računalima – jedna koja se temelji na tradicionalnoj arhitekturi osobnog računala poboljšanoj GPU-om visokih performansi i jedna koja se temelji na sustavu na čipu u stilu pametnog telefona koji uključuje namjensko AI ubrzanje. Neki proizvođači osobnih računala imaju ranu prednost s prvom opcijom, jer su počeli isporučivati moćne NVIDIA GPU-e još 2019., dok je Apple u biti definirao drugu sa svojim Apple Silicon MacBook računalima.

Koncept osobnog računala uvijek je trebao biti osoban, a Omdia istraživači stvorili su niz korisničkih persona kako bi razumjeli koliko će se potrebe različitih korisnika za aplikacijama i zahtjevi za performansama razlikovati. Persona "Korporativnog ratnika", koja opisuje poslovne korisnike koji intenzivno koriste alate za suradnju i često putuju, najveća je i najnepovoljnija od strane dva dominantna igrača. Kao takav je snažno na meti Intelovih Core Ultra CPU-a dok se tvrtka bori za povratak u prostor umjetne inteligencije. Međutim, Armovi sustavi poput Appleovih imaju važnu prednost.

"Ne možete podcijeniti važnost objedinjene memorije za AI na osobnom računalu", rekao je Alexander Harrowel, Omdijin glavni analitičar za napredno računalstvo. “Ograničavajući čimbenik za vrstu AI modela koji uopće možete pokrenuti je VRAM – vrlo popularna klasa parametara 7B modela AI, kao što je Mistral-7B, treba najmanje 8 GB – a ograničavajući faktor za performanse je propusnost memorije. Armovo ulaganje u jedinstvenu memorijsku arhitekturu koja seže još u 1980-e velika je prednost”, zaključuje Harrowel.