KOMENTAR: Hrvatski Telekom ispunio očekivanja

KOMENTAR: Hrvatski Telekom ispunio očekivanja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Završavamo s pregledom pojedinačnih poslovnih rezultata domaćih telekom operatera jer nakon Tele2, pa Vipneta sada je i najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom pokazao svoje rezultat za prvih devet mjeseci ove godine. Pritom treba uzeti u obzir da je HT sada veći za utjecaj Crnogorskog Telekoma, ali i za utjecaj H1 Telekoma koji je postao sastavni dio Optima Telekoma kojim HT upravlja u predstečajnoj nagodbi.

Rezultati HT-a pokazuju tako rast svih ključnih pokazatelja iako ih je u dvoznamenkasti rast prihoda gurnuo Crnogorski Telekom, bez toga HT ima 2,4 posto rasta, dok pak bez utjecaja H1 Telekoma, koje je pripojila Optima Telekom, rast prihoda još neznatno manji i iznosi 2,4 posto. Ovakav način prikaza je vrlo važan jer za razliku od Vipneta HT je vrlo jasno prikazao utjecaj svojih akvizicija i pripajanja što samo dodatno pridonosi transparentnosti poslovanja i prikaza poslovnih rezultata. Kod Vipnetovih poslovnih rezultata utjecaj je Metroneta koji je u potpunosti integriran u veljači ove godine. Kako smo dobili inoformaciju njihovi rezultati su prikazani unutar Vipnetovi jer je Metronet u 100 postotnom vlasništvu i u procesu je potpuna integracija u Vipnet.Treba spomenuti da kod Tele2 takvih utjecaja nema jer oni nisu nikoga kupili.

Zanimljivo je da zbog povećanih ulaganja, ali i utjecaja roaminga neto dobit kada se izuzme utjecaj Crnogorskog Telekoma neto dobit je manja 5,7 posto. Međutim, ono što je za HT vrlo važno je da je EBITDA marža, odnosno marža dobiti prije odbitka kamata, amortizacije, poreza i deprecijacije tek neznatno smanje za samo 0,2 postotna poena na 40,5 posto čime je ona i dalja najveća u cijeloj DT grupi. Ovim rezultatom u HT-u mogu biti jako zadovoljni, no to znači da imaju prostora i za rast ulaganja za koje se u poslovnom izvješću i najavljuje da će biti veća nego prošle godine. Što se tiče ukupnih prihoda HT očekuje sa svim sinergijskim učincima da bi oni na kraju ove godine mogli biti veći za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oni očekuju da će EBITDA marža još neznatno pasti na godišnjoj razini i procjenjuje se da će se ostati iznad 40 posto.

Kada je riječ o cijelom tržištu iz HT najavljuju kako oni „prate i procjenjuju potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja“. Na tržištu se naime govori kako HT gleda i provodi dubinsko snimanje jednog od najjačih domaći sistem integratora Spana koji bi u kombinaciji s Combisom HT-u donio ne samo regionalnu već i vrlo snažnu IT kompaniju na europskom tržištu.

Vratimo se još malo rezultatima HT-a jer je vidljivo da se nastavljaju ulaganja prije svega u optičku infrastrukturu koja je preduvjet za brzi širokopojasni pristup internetu, ali i ispunjavanje uvjeta Digitalne Agende Europske unije o brzom internetskom pristupu za sve. Naravno, tome će pridonijeti i razvoj 4G, a već od slijedeće godine i razvijanje 5G mreže jer u mnogim područjima to će biti najbrži i najjeftiniji način isporuke brzog pristupa internetu.

O potrebama korisnika za brzim pristupom internetu svakako govori i činjenica da je uz snažno povećanje ukupnog volumena prometa za 79 posto za vrijeme turističke sezone i 328 posto-tnim rastom podatkovnog prometa, omogućen je porast brzina u pokretnoj mreži. Tako se u HT-u vole pohvaliti kako je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na kraju rujna  2017., porasla pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru i iznosi 75 posto uz povećanje od 7 postotnih poena u odnosu na kraj 2016., kao i  pokrivenost u vanjskom okruženju koja iznosi 98 posto u odnosu na 96,9 posto na kraju 2016 godine. Velika brzina 4G mreže,  brzina  preuzimanja od 262,5 Mbit/s omogućena je za 47 posto korisnika, ističu u HT-u.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti poslovne rezultate na godišnjoj razini, ali i potencijalne nove akvizicije koje bi se mogle realizirati i objaviti netom prije objave rezultati u veljači slijedeće godine.

Još iz kategorije

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

17.01.2018. komentiraj

Više od 3900 izlagača, 185 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, 255,48 tisuća četvornih metara izložbenog prostora i ove godine obilježili su jedan od najvećih svjetskih sajmova tehnologije. Ogromnim prostorima klasičnog izložbenog dijela treba pribrojati dodatne postave u hotelima i to u dvoranama i sobama, restoranima, ali i sajmove unutar sajma kao što su Digital Experience! i Showstoppers. Sve je to ipak premaleno jer CES raste. Uz to, CES je u Las Vegasu postao peti po veličini sajam automobila u SAD-u.

INOVACIJA …  demo verzija „Obrnute učionice“

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

16.01.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni naveli  10 osnovnih koraka  koje treba učiniti pri implementaciji „Flipped Classroom“ (FC)  u nastavu. Na korak 1. – uspostavu FC kao službeno priznate metode. Pojedinačno nastavnici naravno teško mogu utjecati na  državne obrazovne vlasti (Ministarstva znanosti i obrazovanja). Eksperimentalno je moguće primijeniti FC uz dozvolu  određene institucije: škola, fakultet., No u slučaju nekog prigovora (nezadovoljni učenik/student, roditelj) može doći do problema zbog „non-compliance“-a.

Pametni satovi su cool, ali nisu baš popularni kod korisnika

Pametni satovi su cool, ali nisu baš popularni kod korisnika

15.01.2018. komentiraj

Pametni satovi imaju milijune korisnika koji ih obožavaju i ne misle odustati od njih. To je odlično i potvrđuje da ti uređaji imaju određenu vrijednost, ali... Pametni telefoni, računala, televizori, igrače konzole i "tradicionalni" satovi imaju milijarde korisnika. Teško je naći dom na svijetu u kojem nije barem jedna od ovih stvarčica, a najčešće su sve. I tu je problem, pametni satovi su trebali biti to.