KOMENTAR: Hrvatski Telekom ispunio očekivanja

KOMENTAR: Hrvatski Telekom ispunio očekivanja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Završavamo s pregledom pojedinačnih poslovnih rezultata domaćih telekom operatera jer nakon Tele2, pa Vipneta sada je i najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom pokazao svoje rezultat za prvih devet mjeseci ove godine. Pritom treba uzeti u obzir da je HT sada veći za utjecaj Crnogorskog Telekoma, ali i za utjecaj H1 Telekoma koji je postao sastavni dio Optima Telekoma kojim HT upravlja u predstečajnoj nagodbi.

Rezultati HT-a pokazuju tako rast svih ključnih pokazatelja iako ih je u dvoznamenkasti rast prihoda gurnuo Crnogorski Telekom, bez toga HT ima 2,4 posto rasta, dok pak bez utjecaja H1 Telekoma, koje je pripojila Optima Telekom, rast prihoda još neznatno manji i iznosi 2,4 posto. Ovakav način prikaza je vrlo važan jer za razliku od Vipneta HT je vrlo jasno prikazao utjecaj svojih akvizicija i pripajanja što samo dodatno pridonosi transparentnosti poslovanja i prikaza poslovnih rezultata. Kod Vipnetovih poslovnih rezultata utjecaj je Metroneta koji je u potpunosti integriran u veljači ove godine. Kako smo dobili inoformaciju njihovi rezultati su prikazani unutar Vipnetovi jer je Metronet u 100 postotnom vlasništvu i u procesu je potpuna integracija u Vipnet.Treba spomenuti da kod Tele2 takvih utjecaja nema jer oni nisu nikoga kupili.

Zanimljivo je da zbog povećanih ulaganja, ali i utjecaja roaminga neto dobit kada se izuzme utjecaj Crnogorskog Telekoma neto dobit je manja 5,7 posto. Međutim, ono što je za HT vrlo važno je da je EBITDA marža, odnosno marža dobiti prije odbitka kamata, amortizacije, poreza i deprecijacije tek neznatno smanje za samo 0,2 postotna poena na 40,5 posto čime je ona i dalja najveća u cijeloj DT grupi. Ovim rezultatom u HT-u mogu biti jako zadovoljni, no to znači da imaju prostora i za rast ulaganja za koje se u poslovnom izvješću i najavljuje da će biti veća nego prošle godine. Što se tiče ukupnih prihoda HT očekuje sa svim sinergijskim učincima da bi oni na kraju ove godine mogli biti veći za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oni očekuju da će EBITDA marža još neznatno pasti na godišnjoj razini i procjenjuje se da će se ostati iznad 40 posto.

Kada je riječ o cijelom tržištu iz HT najavljuju kako oni „prate i procjenjuju potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja“. Na tržištu se naime govori kako HT gleda i provodi dubinsko snimanje jednog od najjačih domaći sistem integratora Spana koji bi u kombinaciji s Combisom HT-u donio ne samo regionalnu već i vrlo snažnu IT kompaniju na europskom tržištu.

Vratimo se još malo rezultatima HT-a jer je vidljivo da se nastavljaju ulaganja prije svega u optičku infrastrukturu koja je preduvjet za brzi širokopojasni pristup internetu, ali i ispunjavanje uvjeta Digitalne Agende Europske unije o brzom internetskom pristupu za sve. Naravno, tome će pridonijeti i razvoj 4G, a već od slijedeće godine i razvijanje 5G mreže jer u mnogim područjima to će biti najbrži i najjeftiniji način isporuke brzog pristupa internetu.

O potrebama korisnika za brzim pristupom internetu svakako govori i činjenica da je uz snažno povećanje ukupnog volumena prometa za 79 posto za vrijeme turističke sezone i 328 posto-tnim rastom podatkovnog prometa, omogućen je porast brzina u pokretnoj mreži. Tako se u HT-u vole pohvaliti kako je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na kraju rujna  2017., porasla pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru i iznosi 75 posto uz povećanje od 7 postotnih poena u odnosu na kraj 2016., kao i  pokrivenost u vanjskom okruženju koja iznosi 98 posto u odnosu na 96,9 posto na kraju 2016 godine. Velika brzina 4G mreže,  brzina  preuzimanja od 262,5 Mbit/s omogućena je za 47 posto korisnika, ističu u HT-u.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti poslovne rezultate na godišnjoj razini, ali i potencijalne nove akvizicije koje bi se mogle realizirati i objaviti netom prije objave rezultati u veljači slijedeće godine.

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.