Tele2 Hrvatska zabilježio snažan rast prihoda 12 posto, EBITDA porastao 57 posto

Tele2 Hrvatska zabilježio snažan rast prihoda 12 posto, EBITDA porastao 57 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 Hrvatska pokazuju snažan rast prihoda i dobiti u odnosu na treći kvartal prošle godine. Rezultati objavljeni u sklopu poslovnih rezultata vlasnika švedskog Tele2 AB pokazuju kako je trećem ovogodišnjem kvartalu zabilježen rast prihoda od neto prodaje 12 posto na 459 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je i EBITDA (dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije) porasla za 57 posto na 80 milijuna švedskih kruna. Pritom je riječ o izračunu u konstantnoj valuti.

U prvih devet mjeseci Tele2 u Hrvatskoj bilježi neto prihode od prodaje na razini 1,224 milijarde švedskih kruna što je povećanje u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine od 12,3 posto. Istovremeno, u prvih devet mjeseci ove godine EBITDA Tele2 u Hrvatskoj je dosegao 129 milijuna švedskih kruna uz rast od 61,25 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine. U izvješću se posebno navodi kako se rast bilježi na tržištima Hrvatske, Nizozemske i Kazahstana i to u svim segmentima poslovanja.

Kada je riječ o dobiti prije kamata i poreza (EBIT) ona je za Tele2 u prvih devet mjeseci ove godine dosegao 63 milijuna švedskih kruna uz rast od 152 posto jer je u prvih devet mjeseci 2016. godine zabilježeno „svega“ 25 milijuna švedskih kruna EBIT-a. Kada se pak pogleda posljednji ovogodišnji kvartal odnosno razdoblje srpanj-rujan 2017 godine EBIT je dosegao 58 milijuna švedskih kruna što je također bolje od 28 milijuna švedskih kruna iz 2016. godine iz trećeg kvartala.

U posljednjem kvartalu ove godine Tele2 je zabilježio neto rast broja korisnika od 62 tisuće i to prije svega u prepaid segmentu što je ipak prilično manje od 70 tisuća u istom razdoblju 2016. godine. Riječ je o padu broja novih korisnika za 14,26 posto. Na kraju prvih devet mjeseci ove godine Tele2 tako ima 884 tisuće korisnika uz rast u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine od 1,5 posto.

Kada se pak prihodi pogledaju raščlanjeno odnosno po segmentima i to do od usluga u što ulaze prihodi od korisnika, ali i prihodi od veleprodaje Tele2 u prvih devet mjeseci bilježi rast. Istovremeno bilježi se i rast u segmentu prihoda od opreme i to za čak 21,9 posto. Prihodi od korisnika porasli su na 695 milijuna švedskih kruna odnosno 7,92 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. godine. Prihodi od veleprodaje porasli su 10,17 posto na 195 milijuna švedskih kruna.

U segmentu kapitalnih ulaganja, nakon velikog ciklusa ulaganja u 4G mrežu i poboljšanje 3G mreže Tele2 je u Hrvatskoj povukao ručnu pa su kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci ove godine smanjena za gotovo 50 posto sa 100 milijuna švedskih kruna iz 2016. godine u prvih devet mjeseci na 54 milijuna švedskih kruna u prvih devet mjeseci ove godine. U posljednjem trećem kvartalu kapitalna ulaganja iznosila su 22 milijuna švedskih kruna dok je u istom razdoblju 2016. godine uloženo 16 milijuna švedskih kruna. Pritom treba spomenuti kako su velika kapitalna ulaganja završena krajem 2015. godine i početkom 2016 godine.

U poslovnom izvješću posebno se ističe i stavka od 132 milijuna švedskih kruna koja je nastala u poslovanju s Agrokorom odnosno prije svega Tiskom kada je riječ o distribuciji bonova za mobitela, ali i uređaja, odnosno prodaje istih. Zanimljivo je kako se tu spominje samo Tisak, ali ne i Konzum. Sve u svemu riječ je o dugu od 104 milijuna kuna, odnosno već spomenutih 132 milijuna švedskih kruna.

Još iz kategorije

Tele2 očekuje brzu realizaciju nacionalnog programa širenja brzog Internet

Tele2 očekuje brzu realizaciju nacionalnog programa širenja brzog Internet

22.04.2018. komentiraj

Iz trećeg po veličini domaćeg mobilnog telekoma Tele2 ističu kako pozdravljaju odluku Vlade Republike Hrvatske o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture budući da smo i sami u više navrata upozoravali i apelirali na važnost ovog programa. U narednom razdoblju naglasak treba biti na ubrzanje implementacije odluke Vlade kako bi se predmetna infrastruktura izgradila i dala u komercijalno korištenje u što je moguće kraćem roku.

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

20.04.2018. komentiraj

Potpredsjednik HTC Vive Asia Raymond Pao iznimno je optimističan kad se radi o virtualnoj (VR) i proširenoj stvarnosti (AR) jer smatra da će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) one uzletjeti do visina koje će zadovoljiti sve proizvođače na VR i AR tržištu, pa tako i kompaniju u kojoj je on sam zaposlen.

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

20.04.2018. komentiraj

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.