Tele2 Hrvatska zabilježio snažan rast prihoda 12 posto, EBITDA porastao 57 posto

Tele2 Hrvatska zabilježio snažan rast prihoda 12 posto, EBITDA porastao 57 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 Hrvatska pokazuju snažan rast prihoda i dobiti u odnosu na treći kvartal prošle godine. Rezultati objavljeni u sklopu poslovnih rezultata vlasnika švedskog Tele2 AB pokazuju kako je trećem ovogodišnjem kvartalu zabilježen rast prihoda od neto prodaje 12 posto na 459 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je i EBITDA (dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije) porasla za 57 posto na 80 milijuna švedskih kruna. Pritom je riječ o izračunu u konstantnoj valuti.

U prvih devet mjeseci Tele2 u Hrvatskoj bilježi neto prihode od prodaje na razini 1,224 milijarde švedskih kruna što je povećanje u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine od 12,3 posto. Istovremeno, u prvih devet mjeseci ove godine EBITDA Tele2 u Hrvatskoj je dosegao 129 milijuna švedskih kruna uz rast od 61,25 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine. U izvješću se posebno navodi kako se rast bilježi na tržištima Hrvatske, Nizozemske i Kazahstana i to u svim segmentima poslovanja.

Kada je riječ o dobiti prije kamata i poreza (EBIT) ona je za Tele2 u prvih devet mjeseci ove godine dosegao 63 milijuna švedskih kruna uz rast od 152 posto jer je u prvih devet mjeseci 2016. godine zabilježeno „svega“ 25 milijuna švedskih kruna EBIT-a. Kada se pak pogleda posljednji ovogodišnji kvartal odnosno razdoblje srpanj-rujan 2017 godine EBIT je dosegao 58 milijuna švedskih kruna što je također bolje od 28 milijuna švedskih kruna iz 2016. godine iz trećeg kvartala.

U posljednjem kvartalu ove godine Tele2 je zabilježio neto rast broja korisnika od 62 tisuće i to prije svega u prepaid segmentu što je ipak prilično manje od 70 tisuća u istom razdoblju 2016. godine. Riječ je o padu broja novih korisnika za 14,26 posto. Na kraju prvih devet mjeseci ove godine Tele2 tako ima 884 tisuće korisnika uz rast u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine od 1,5 posto.

Kada se pak prihodi pogledaju raščlanjeno odnosno po segmentima i to do od usluga u što ulaze prihodi od korisnika, ali i prihodi od veleprodaje Tele2 u prvih devet mjeseci bilježi rast. Istovremeno bilježi se i rast u segmentu prihoda od opreme i to za čak 21,9 posto. Prihodi od korisnika porasli su na 695 milijuna švedskih kruna odnosno 7,92 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. godine. Prihodi od veleprodaje porasli su 10,17 posto na 195 milijuna švedskih kruna.

U segmentu kapitalnih ulaganja, nakon velikog ciklusa ulaganja u 4G mrežu i poboljšanje 3G mreže Tele2 je u Hrvatskoj povukao ručnu pa su kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci ove godine smanjena za gotovo 50 posto sa 100 milijuna švedskih kruna iz 2016. godine u prvih devet mjeseci na 54 milijuna švedskih kruna u prvih devet mjeseci ove godine. U posljednjem trećem kvartalu kapitalna ulaganja iznosila su 22 milijuna švedskih kruna dok je u istom razdoblju 2016. godine uloženo 16 milijuna švedskih kruna. Pritom treba spomenuti kako su velika kapitalna ulaganja završena krajem 2015. godine i početkom 2016 godine.

U poslovnom izvješću posebno se ističe i stavka od 132 milijuna švedskih kruna koja je nastala u poslovanju s Agrokorom odnosno prije svega Tiskom kada je riječ o distribuciji bonova za mobitela, ali i uređaja, odnosno prodaje istih. Zanimljivo je kako se tu spominje samo Tisak, ali ne i Konzum. Sve u svemu riječ je o dugu od 104 milijuna kuna, odnosno već spomenutih 132 milijuna švedskih kruna.

Još iz kategorije

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

20.01.2018. komentiraj

Lideri na tržištu eSIM poslužitelja za pametne telefone i Internet stvari (IoT) ROCCO i UROS (Uni-Fi Roaming Solutions), objavili su istraživanje provedeno na globalnoj razini na temu eSIM u kontekstu međunarodnog roaminga. Zbog istraživanja su ROCCO i UROS sklopili partnerstvo te ujedinili saznanja koja imaju kako bi učinili nešto iznimno korisno za tržište kojim vladaju.

Telekomi složni da treba ubrzati procedure za razvoj tržišta

Telekomi složni da treba ubrzati procedure za razvoj tržišta

17.01.2018. komentiraj

Tradicionalni, HAKOM-ov ˝Dan tržišta˝, skup je kojeg ovo nacionalno regulatorno tijelo organizira jednom godišnje s ciljem daljnjeg poboljšanja poticajnog regulatornog okvira za ulaganja u osuvremenjivanje mreža elektroničkih komunikacija i uvođenje novih usluga na tržištima koja HAKOM regulira, uz istovremeno zadržavanje tržišnog natjecanja. Na ovogodišnjem skupu predstavljene su najvažnije aktivnosti na tržištima koje HAKOM regulira te ciljevi i zadatci HAKOM-a u budućem razdoblju.

Drugi otvoreni poziv za symbIoTe - Simbioza pametnih uređaja u Internetu stvari (IoT)

Drugi otvoreni poziv za symbIoTe - Simbioza pametnih uređaja u Internetu stvari (IoT)

16.01.2018. komentiraj

Kao dio programa OBZOR2020 i u okviru inicijative IoT-European Platforms Initiative (IoT-EPI), symbIoTe projekt će kroz otvorene pozive financirati tvrtke, startupe i istraživačke centre za implementaciju specifičnih programskih nadogradnji usmjerenih ka uključivanju novih IoT platformi u sustav symbIoTe koristeći otvoreni kôd i rješenja razvijena u okviru projekta.