Znanstvenici sa sveučilišta MIT žele osloboditi svijet od semafora

Znanstvenici sa sveučilišta MIT žele osloboditi svijet od semafora
Fotolia

Malo luda ideja da imamo svijet bez semafora, no znanstvenici s MIT-a se ne šale i tvrde kako se radi o ideji koja je korisna za čovječanstvo. Po njima, smanjio bi se broj nesreća koje su posljedica ljudskih grešaka.

Radi se o tome da bi prepustili našim vozilima da budu glavni u vožnji, dok bi vozilima upravljale mrežna arhitektura na okolnim zgradama i sugerirala kada je vrijeme da se krene naprijed ili da se vozilo zaustavi.

Nedavna studija od strane tima iz MIT Senseable City Lab testirala je cestovnu mrežu bez semafora i na prvi pogled izgleda kako sve funkcionira bez greške. Automobili kao da obavljaju sinkronizirani ples.

Slot križanja temelje se na matematičkom modeliranju i oslanjaju se na senzore kako bi automobili bili na sigurnoj udaljenosti dok se kreću. Naravno, za ovakav tip cestovne mreže, svi automobila na cesti zahtijevaju neku vrstu povezivanja. Ova ideja trebala bi ubrzati tijek prometa i smanjiti količinu emisije ugljičnog dioksida po automobilu.

Neka istraživanja pokazuju kako će u narednih četiri godina biti 250 milijuna povezanih automobila na cesti. Zato, nemojte ovo istraživanje smatrati ludim, mogli bi se prevariti.