Znanstvenici otkrili da naši mozgovi mogu procesirati svijet u 11 dimenzija

Znanstvenici otkrili da naši mozgovi mogu procesirati svijet u 11 dimenzija
Fotolia

Neuroznanstvenici su posebnim i novim metodama otkrili da je ljudski mozak prepun multidimenzionalnih geometrijskih struktura koje djeluju u čak 11 dimenzija. Fascinantno je to otkriće jer se još nikad nije pristupalo ljudskom mozgu na takav način kao sad od strane švicarskog tima istraživača na institutu EPFL.

Projekt koji se veže uz ova saznanja nazvan je Blue Brain (hrv., plavi mozak) i cilj mu je stvoriti superračunalo, koje bi radilo po uzoru na ljudski mozak. Nije to prvi put da se ovako nešto pokušava jer još je 2014. godine IBM predstavio prvi uređaj koji uspješno oponaša ljudski mozak - procesor TrueNorth. On se sastoji od 5,4 milijardi  tranzistora, milijuna neurona koji se mogu programirati, kao i 256 milijuna sinapsi koje je moguće programirati. I sve to uz trošak energije od 70 milivata. Primjerice, ljudski mozak sadrži oko sto milijardi neurona i oko 150 bilijuna sinapsi.

Nadalje, u ožujku ove godine osnivač Tesle Elon Musk je registrirao novu tvrtku nazvanu Neuralink čiji će zadatak biti povezivanje ljudskog mozga s računalima. Glavni zadatak nove kompanije bit će izrada neuralnog sučelja koje bi trebalo omogućiti komunikaciju između mozga i računala. Ono bi služilo kao način da izravno komuniciramo s elektroničkim uređajima ili, pak, proširimo mogućnosti mozga. Musk je o tomu već govorio prošle godine kada je pojasnio kako bi se to moglo ostvariti kroz dodatni sloj postavljen na mozak kroz koji bi se vršila komunikacija.

Švicarci su navodno otišli korak dalje od svih zahvaljujući specifičnoj matematičkoj metodi poznatioj kao algebarska topologija. To je grana preko izučavanja algebarskih invarijanata koje se pridružuju tim prostorima.matematike koja se bavi izučavanjem topoloških prostora. Njome su i došli do zaključka da ljudski mozak djeluje u 11 dimenzija, što širi vidike jer time postaje jasnije kako se odvijaju i vode procesi u mozgu.