Zašto vlasnici pametnih telefona pametno ne zaključavaju ekrane?

Zašto vlasnici pametnih telefona pametno ne zaključavaju ekrane?
Fotolia

Više od četvrtine korisnika pametnih telefona ne zaključava svoje uređaje, sudeći prema nedavnoj studiji koju je provelo šest istraživača sa University of California, Berkeley, the International Computer Science Institute u suradnji s Google-om. Ono čega većina nije svjesna, navode istraživači u eseju „Are You Ready To Lock“ , jest da se čak i na najskromnijem telefonu nalaze brojni osobni podaci.

Nakon ispitanih 28 vlasnika pametnih telefona, otkrili se da njih 8 uopće nema naviku zaključavanja ekrana, što je više od četvrtine sudionika. Ove su rezultate istraživači izložili kao dio većeg istraživanja prikazanog na ACM Conference on Computer and Communications Security u Scottsdale-u, Arizona. Najčešći razlog zaključavanja telefona, kod preostalih 70ak posto sudionika je, nećete vjerovati - zvuk.

Razlozi za ne zaključavanje najčešće se kreću od brige da pošteni pronalaznik njihova telefona neće moći doći do kontakta pohranjenih u telefonu. Neki su pak prelijeni da stisnu tipku za zaključavanje i za kasnije otključavanje. Ukoliko mislite da je taj razlog pretjeran, mogla bi vas iznenaditi činjenica da vam zaključavanje/otključavanje telefona po prosjeku oduzima sat vremena mjesečno. Neki su čak smatrali da se na njihovom mobitelu nema što ukrasti.

No, istraživači naglašavaju da na većini pametnih telefona i nakon izlaska ostajete ulogirani na vaše e-mail račune i na društvene mreže. Informacija da mnoge banke zahtijevaju samo valjanu e-mail adresu da resetiraju vašu lozinku, mogla bi vas (uz krajnje simpatičan zvuk) ponutkati da idući put, prije spremanja u džep, zaključate svoj uređaj.