VRIJEME PROMJENA

CIO-ovi usmjereni na skaliranje AI, a tvrtke nisu tako spremne

CIO-ovi su optimistični u pogledu utjecaja umjetne inteligencije - 80% smatra da će otkrića i razvoj umjetne inteligencije imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje.

CIO-ovi usmjereni na skaliranje AI, a tvrtke nisu tako spremne
Depositphotos

AI je glavni prioritet CIO-a, prema nalazima trećeg godišnjeg globalnog CIO izvješća Lenova. Studija otkriva da dok CIO-ovi moraju hitno usvojiti i skalirati AI, njihove ambicije su ugrožene brzinom, sigurnošću i drugim organizacijskim funkcijama koje zaostaju u spremnosti za AI.

Za razliku od prethodnih godina, CIO-ovi postavljaju netradicionalne odgovornosti kako bi izoštrili svoj fokus na ključne IT funkcije. Nešto više od polovice (51%) CIO-ova smatra da je umjetna inteligencija/ML hitan prioritet kojemu se može posvetiti samo kibernetička sigurnost. Ova je hitnost u izravnoj korelaciji s pritiskom pod kojim su CIO-ovi da potaknu poslovni učinak, a ne operativno održavanje i očuvanje. 84% CIO-a otkrilo je da se ocjenjuju na temelju metrike poslovnih rezultata više nego ikad prije.

“Današnji CIO-ovi rade u tornadu inovacija. Nakon godina širenja IT-a na netradicionalne odgovornosti, sada vidimo kako AI tjera CIO-e da se vrate njihovom temeljnom mandatu,” rekao je Ken Wong, predsjednik Grupe za rješenja i usluge Lenova. "Ovo je potaknuto jasnim obećanjem usvajanja umjetne inteligencije u kombinaciji s pritiskom s kojim se IT čelnici suočavaju da dokažu vrijednost ovih ulaganja i ostvare mjerljive poslovne rezultate."

CIO-ovi su optimistični u pogledu utjecaja umjetne inteligencije - 80% smatra da će otkrića i razvoj umjetne inteligencije imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje. U isto vrijeme, CIO-ovi vide brzinu usvajanja i sigurnost kao najznačajnije prepreke skaliranju AI-ja. Veliki dijelovi njihovih organizacija nisu spremni za AI, što izravno utječe na sposobnost IT-a da brzo poveća AI. Posebice su istaknuli: nove linije proizvoda (78%), korporativnu politiku / etičku upotrebu (76%), lanac opskrbe (74%) i IT tehničke vještine (51%).

Ono što je ostalo dosljedno prethodnim godinama je stalni izazov IT-a da mjeri učinak. Šezdeset i jedan posto CIO-ova reklo je da im je vrlo ili iznimno teško pokazati povrat ulaganja (ROI) s tehnološkim ulaganjima. Dok 96% CIO-ova predviđa povećanje ulaganja u sljedećih 12 mjeseci, 42% ispitanika priznaje da ne očekuju pozitivan ROI od ulaganja u umjetnu inteligenciju najmanje dvije do tri godine.

Održivost ostaje glavna komponenta uloge CIO-a, ali to je donekle komplicirano činjenicom da 38% ispitanika priznaje da je održivost izgubila prioritet kao rezultat usmjeravanja resursa prema usvajanju umjetne inteligencije. U konačnici, CIO-ovi vide umjetnu inteligenciju kao neto pozitivan faktor za održivost—78% kaže da će korištenje umjetne inteligencije olakšati postizanje ciljeva IT održivosti njihove organizacije.

Dok CIO-ovi dijele optimističnu sliku spremnosti IT-a na umjetnu inteligenciju, nastavak ulaganja u umjetnu inteligenciju mogao bi stvoriti dodatne nedostatke u ljudskim i financijskim resursima. 89% CIO-ova upozorava da će s kontinuiranim povećanjem AI tehnologija uloga ljudskog kapitala postati još važnija. S očekivanim proračunskim ograničenjima, povećanje broja zaposlenih kako bi se zadovoljile te ambicije umjetne inteligencije moglo bi se pokazati izazovnim.

Slično tome, dok 96% CIO-ova kaže da očekuju povećana ulaganja u umjetnu inteligenciju tijekom sljedeće godine, samo 20% očekuje da će ukupni IT proračuni porasti za više od 10%. CIO-ovi priznaju da istraživanje i usvajanje umjetne inteligencije odvlači resurse i pozornost s drugih ključnih IT područja, uključujući usvajanje oblaka/digitalnu transformaciju (48%), održivost (38%) i naknade zaposlenicima (38%).