Zabilježen veliki pad malware napada, korisnici PC-a mnogo više paze i bolje se štite nego prije

Zabilježen veliki pad malware napada, korisnici PC-a mnogo više paze i bolje se štite nego prije
Shutterstock

Cyber kriminal nikad nije bio na višim razinama nego u ovim trenucima jer osim osobnih računala i laptopa počeli su napadi na tablete, pametne telefone i phablete, što je „lošim momcima“ dalo potpuno nove i neistražene prostore za zagorčavanje života korisnicima i onima u industriji koji se bave zaštitom. Ali, stigle su i neke dobre vijesti - napokon!

Naime, korisnici PC računala paze više nego u posljednje tri godine pa su sve teže mete za cyber kriminalce. Ima tu veze činjenica što su oni manje educirani, ležerniji i slabije informirani korisnici preselili na pametne telefone i tablete, a računala praktički prestali koristiti. Zato imamo porast napada na pametne telefone i tablete, s druge strane.

Točnije, prema istraživanju provedenom od strane kompanije Enigma Software za Sjedinjene Američke Države, u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se 47 posto napada manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Dobar je to znak, no ne treba se zanositi. Baš zato što se godišnje proda oko 1,8 milijardi pametnih telefona i tableta, a svega 250 milijuna računala, jasno da cyber kriminal ima nove mete, potentnije. Uostalom, nikad na računalima nismo čuvali toliko privatnih podataka kao na pametnim telefonima.

Svakako da to ne utječe na kreativnost, ovaj oprez poziva sve cyber kriminalce da budu bolji nego ikad jer meta je manje pa se okreću više poslovnom sektoru, gdje leži novac. Napadaju koristeći se metodama kao phishing, ransomware, scareware, grayware i sve ostalo što zapravo korisnici preuzimaju sami. I to je ono najgore u cijeloj priči, ono što zabrinjava i što cyber kriminalu "daje krila". Naime, otkrili su način kako se "sakriti" u popularne aplikacije, koje se mogu igrati na mobilnim uređajima, ali i na računalima putem Facebooka.

Korisnicima se nude razni načini kako varati u igri ili kako zaobići plaćanje i kad nasjednu na tako nešto, malware je na uređaju i nakon toga u najboljem slučaju treba očistiti uređaj, a u najgorem slučaju će doći do veće financijske štete.

U brojkama, na 288,4 milijuna računala koje imaju Windows operativni sustav su zabilježili 3,4 posto malware napada. A čak 77 posto napada je na korisnike Android operativnog sustava...