Windows 10 već sad koristi 110 milijuna korisnika

Windows 10 već sad koristi 110 milijuna korisnika
Antonio Jularić

Microsoft se može pohvaliti velikim uspjehom. U dva mjeseca otkako je dostupan Windows 10 operativni sustav preuzet je na 110 milijuna uređaja! Brže je to od planiranog jer do stotinu milijuna su mislili doći do kraja godine tako da su sad itekako zadovoljni. Međutim se ne zanose i još uvijek drže da je uspjeh ako do milijardu uređaja stignu za dvije do tri godine.

Ovim tempom bi to mogli učiniti do kraja iduće godine, posebno jer broj partnera raste i kompanije te mnoge veće organizacije i institucije polako gledaju kako obaviti prijelaz za starijeg operativnog sustava pod "kapom" Microsofta na ovaj najnoviji.

Od velikana, već s Microsoftom surađuju HP, Lenovo i Asus, koji užurbanim tempom posljednjih mjesec i pol do dva izbacuju uređaje s Windows 10 operativnim sustavom. Čini to i sam Microsoft pa je predstavio novi model svoje megapopularne Surface serije - Pro 4. Taj "2u1" hibridni uređaj. A tu su i Lumia 950 te Lumia 950 XL pametni telefoni. No od njih se ipak ne može očekivati nešto značajnije, osim ako se ne dogodi veliko iznenađenje. Ali zato bi prvi Microsoftov laptop u povijesti nešto mogao napraviti, Surface Book djeluje vrlo dobro, čak i odlično.

Dakle, korak po korak Microsoft radi i postavlja se na tržištu poprilično kvalitetno nakon promjena u upravu. Tu je jasno da se strategija zacrtana prije godinu i pol dana počela isplaćivati. Poslije jedne poduže stagnacije na mnogim područjima ova velika kompanija bilježi i određene uspjehe te se sjajno pozicionira za cloud, a samim time i doba Interneta stvari (Internet of Things - IoT).

U tom smjeru napretka, noviteta i jednog novog doba za Microsoft krenuo je i browser Edge, nasljednik nepopularnog Internet Explorera. Uistinu je osvježavajuć i donosi nešto novo, zbog čega su ga korisnici uvelike prihvatili te je dosad s njega posjećeno više od 650 milijardi web stranica. Osim toga, na svoje su došli i gameri, koristili su streaming sa svog Xbox One na Windows 10 uređaje toliko puno da kad se to preračuna, ispadne 120 godina.

Još su u ovoj priči o uspjehu Cortane, kojoj je postavljeno milijardu pitanja dosad. Isto toliko posjeta zabilježio je Windows Store i broj developera učetverostručio od 29. srpnja i predstavljanja Windows 10. Samim time ne čudi što dolaze službene Windows 10 verzije aplikacija kao Facebook, Instagram i Facebook Messenger.

Tek stagnira poslovni dio, na samo osam milijuna uređaja diljem svijeta preuzete su poslovne verzije operativnog sustava i još uvijek Windows 7, ali i prastari Windows XP drže primat. No 50 posto mušterija već koristi probne verzije Windows 10 pa bi se uskoro stvari i na ovom području mogle promijeniti na bolje.