Western Digital ozbiljno razmišlja o preuzimanju Toshibinog poslovanja s čipovima

Western Digital ozbiljno razmišlja o preuzimanju Toshibinog poslovanja s čipovima

Američki Western Digital ozbiljno je 'zagrizao' za kupovinu Toshibinog poslovanja s čipovima u kojem je ujedno i partner posrnulom japanskom gigantu. WD je u pregovorima s japanskim investicijskim fondovima Innovation Network i Development Bank of Japan.

Medijima je to izjavio glavni financijski direktor WD-a Mark Long koji je dodao kako su, između ostalog, održali sastanak i s predstavnicima Applea koji također želi pomoći Toshibi. WD i Toshiba postali su partneri u tom segmentu poslovanja nakon što je Western Digital prošle godine za 15,8 milijardi dolara preuzeo SanDisk. WD smatra kako im je ugrožena pozicija u partnerstvu nakon što su se kao najozbiljniji ponuđači istaknuli kineski Hon Hai, korejski SK Hynix i američki Broadcom.

Long je ponovio stav uprave kako bi Toshiba o svemu trebala prvo pregovarati s WD-om. "Naši su prioriteti u prvom redu okrenuti tome da zajednička investicija i dalje bude konkurentna na tržištu", prisnažio je Long. On nije htio izravno potvrditi razgovore s Appleom, nego je na pitanje novinara odgovorio kako su "razgovarali sa svima koji su uključeni u proces".

Western Digital se prošlog tjedna uključio u 'trakavicu' oko Toshibe nakon što je njihov generalni direktor Steve Milligan poslao pismo upravi japanske kompanije u kojem je naglasio da najveći ponuđači za njih nisu odgovarajući i da su ponuđene svote iznad fer cijene. Protim je posebno kritičan bio prema Broadcomu koji je u posljednje dvije godine predvodio val konsolidacije u industriji proizvodnje čipova. U Toshibi se, pak, ne slažu s tvrdnjom da prodaja poslovanja s čipovima negativno utječe na partnerstvo dviju kompanija. Japanci planiraju poslati pisani odgovor Western Digitalu, no imaju i drugih opcija ako se ne postigne dogovor, rekao je neimenovani predstavnik Toshibe.

Oko legalnosti prodaje bez savjetovanja s WD-om će sigurno biti još riječi, no ono što je izvjesno je da američka tvrtka trenutačno nema dovoljno novca za preuzimanje. Prošlogodišnje preuzimanje SanDiska im je ispraznilo račune i krajem prošle godine njihov je neto dug iznosio 8,9 milijardi dolara. U siječnju je Western Digital objavio kako imaju gotovine i njezinih ekvivalenata u visini od 5,2 milijarde, te da im je ukupna raspoloživa likvidnost na razini od 6,2 milijarde dolara. Financijski direktor američke kompanije Mark Long rekao je da razmatraju više različitih načina preuzimanja Toshibinog dijela poslovanja.