Virtualna stvarnost za učenje vožnje i opasnosti u prometu

Virtualna stvarnost za učenje vožnje i opasnosti u prometu
Shutterstock

Tvrtke Samsung i ÖAMTC Fahrtechnik surađuju na razvoju VR aplikacije „Samsung Drive“. U sklopu te suradnje vozači početnici pomoću Samsung Gear VR uređaja u virtualnom okruženju uče kako pravilno reagirati u slučaju prometnih nesreća te doživljavaju iskustvo drastičnih posljedica pogrešnih postupaka.

Ometanja uzrokovana pametnim telefonima i ostalim uređajima za vrijeme vožnje utječu na smanjenje pozornosti i ugrožavaju vozača, putnika i ostale sudionike u prometu. Prema istraživanju koje je proveo ÖAMTC, 76 posto vozača ne može se zaustaviti pred neočekivanom preprekom, ako nisu usredotočeni na zbivanja u prometu. Neiskusni mladi vozači predstavljaju posebno ugroženu skupinu.

Samsung i ÖAMTC razvili su aplikaciju „Samsung Drive" upravo iz razloga kako bi mladi vozači postali svjesni navedenih rizika. Gear VR naočale omogućuju vozačima iskusiti kako se brzo mogu naći u nesreći i kakve posljedice to može prouzročiti.

Nova VR tehnologija omogućuje realan sadržaj u 360 stupnjeva, uključujući i opasne situacije na cestama. Gear VR naočale korisniku daju osjećaj da sjedi za upravljačem automobila. Kao rezultat toga korisnici otkrivaju opasnost ometanja, primjerice pametnim telefonom, u sigurnom i virtualnom okruženju.

Gear VR koristit će se tijekom obveznih treninga u centrima ÖAMTC počevši od sljedećeg ljeta. Tijekom cijele godine, baza videa za VR trening biti će proširena raznim temama koje bi trebale mladim vozačima što više približiti kritične situacije koje se mogu dogoditi u prometu.