Velika Britanija bi mogla izgubiti status vodećeg podatkovnog tržišta u Europi zbog Brexita

Velika Britanija bi mogla izgubiti status vodećeg podatkovnog tržišta u Europi zbog Brexita
Fotolia

Velika Britanija bi po izlasku iz Europske unije u ožujku 2019. godine mogla mnogo izgubiti na raznim poljima, a kao ono najkritičnije čini se tržište podacima. Riječ je o 67 milijardi eura godišnje, a na problem upozorava vladina agencija U.K. Digital Catapult, čija je zadaća pomagati industriji komercijalizirati najnovije tehnologije.

Trenutno je Velika Britanija najveće tržište za podatke koji kolaju internetom, a pod time se misli na podatke vezane uz kupovine raznih proizvoda pa do informacija od lokacijama mobilnih uređaja. Samo to tržište vrijedi 13 milijardi eura godišnje, a to su brojke iz 2016. Zna se da svake godine imamo sve više i više podataka za prikupljanje, što znači i da se vrijednost tog tržišta povećava iz dana u dan, mjeseca u mjesec, godine u godinu...

Po izlasku iz Unije otvorit će se niz pitanja oko slobodnog kretanja, a jedno od njih svakako će biti i podaci koji dolaze iz Europske unije, odnosno, iz Velika Britanije. Tu će se, tad već bivšu, članicu tretirati kao svaku drugu zemlju, a one nemaju pristup podacima, osim ako ne ispunjavaju razne uvjete, koji mogu biti rigorozni.

Upravo zato se užrbano radi na donošenju paketa i regulativa koji bi britanske prilike izjednačili s onima u Europskoj uniji. Radi se na njihovu usklađivanju tako da kad se Brexit dogodi, ne bude nikakvih problema. Jer, osim samog istupanja Velike Britanije iz EU, sve ostalo bi trebalo ostati isto, barem kad se govori o samim zakonima i regulativama. Uostalom, Velika Britanija radi na usklađivanju svih drugih detalja, tako da izlazak bude što bezbolniji. Odgovara to i Uniji, koja je svjesna koliko može izgubiti u slučaju izostanka suradnje s tako bitnom članicom.

S druge strane, Velika Britanija sad ima i priliku biti most između Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Jer, zna se da je EU podosta rigorozna u svom odnosu sa SAD po pitanju slanja podataka. No, kad bi Velika Britanija spajala ta dva tržišta zahvaljujući svojim posebnim odredbama, odobrenima od strane odgovornih na oba kontinenta, tad bi situacija bila bitno povoljnija. Ali, prvo Velika Britanija mora pronaći rješenje za svoje aktualne probleme ili će ostati bez desetaka milijardi eura svake godine...