U budućnosti ćemo na vjetrobranskim staklima samovozećih automobila gledati - oglase

U budućnosti ćemo na vjetrobranskim staklima samovozećih automobila gledati - oglase
Digilens

Samovozeći automobili su pred nama, najveće kompanije svijeta kao Google i Facebook uvelike rade na njima uz pomoć velikana kao što su Fiat, BMW i Mercedes. Sve to pak prati i marketinški dio industrije te se već govori o tome da će oglasi biti sastavni dio svakog automobila bez vozača.

Kao što se zna, već ove ili sljedeće godine dolazi HUD (Head-Up Display) tehnologija i ona će vozačima omogućavati praćenje svih uputa vezanih uz prometnice direktno na vjetrobranskom staklu, što pomaže da ne skreću pogled s volana i onoga ispred sebe. Naravno, takva tehnologija idealna je ne samo za navigaciju već i za postavljanje raznog sadržaja na zaslon.

Kad već postoje oglasi gdje god se okrenuli u virtualnom svijetu, normalno da od toga neće biti imuni ni naši automobili, posebno oni bez potrebe vozača, sigurniji nego ikad prije i tehnološki razvijeniji nego ikad prije. Uz to, činjenica da će vozači mirno sjediti i neće se opterećivati stanjem u prometu, dat će im vremena gledati uokolo. Odnosno, dat će im vremena baciti oko povremeno na poneki od oglasa. Dakle, sve identično kao da je riječ o mobilnim uređajima.

No, treba ipak znati da će ti oglasi biti nešto profinjeniji pa tako kad automobil dođe pred kraj s gorivom, vozač će biti alarmiran i ponudit će mu se neko od mogućih rješenja. A ona će ovisiti o tome tko plaća oglase da bi se našao u automobilu kao rješenje. Pritom treba znati da se ne treba zaustavljati na gorivu, može i na električnoj energiji, može i na ulju, može i gumama, bilo čemu vezanom uz automobil ili nešto oko njega.

Ukratko, ovo se može zamisliti ne samo kao oglašavanje već i kao pomoćnika unutar automobila, što nam već daje za naslutiti da će se Google, Apple, Microsoft, IBM pa i Oracle uvelike uključiti na ovo tržište i razvijati ga do razina koje sad ne možemo baš zamisliti, ali u bližoj budućnosti bit će nam itekako bliske i korisne.