Timu Synergy Moon odobren plan lansiranja u sklopu Google Lunar XPRIZE-a

Timu Synergy Moon odobren plan lansiranja u sklopu Google Lunar XPRIZE-a
Google

Timu Synergy Moon danas je odobren plan lansiranja u sklopu Google Lunar XPRIZE-a, natjecanja s fondom nagrada od 30 milijuna dolara. Riječ je o globalnom natjecanju privatno financiranih ekipa kojima je cilj da bespilotnu letjelicu spuste na Mjesečevu površinu prije konačnog roka, 31. prosinca 2017. godine. U misiji će Synergy Moon koristiti raketu NEPTUNE 8 Interorbital Systemsa, koja će ponijeti lander i najmanje jedan rover na površinu Zemljinog prirodnog satelita. Lansiranje je planirano za drugu polovinu 2017. s pučine Tihog oceana, zapadno od obale Kalifornije.

Synergy Moon jedan je od triju timova među natjecateljima za Google Lunar XPRIZE kojima je odobreno lansiranje. Preostale dvije ekipe su izraelski SpeceIL i američki Moon Express. Kako bi mogli ostati u natjecanju preostalih 13 timova do 31. prosinca trebaju pripremiti lansirne aranžmane koje će provjeriti i odobriti zaklada XPRIZE. Tim koji želi pobijediti u natjecanju za Google Lunar XPRIZE mora biti privatno financiran, a zadatak mu je da bespilotni svemirski brod meko spusti na Mjesečevu površinu na kojoj treba prevaliti udaljenost od najmanje 500 metara te o tome poslati na Zemlju video visoke razlučivosti. Sve to mora se dogoditi prije zaključenja natjecanja 31. prosinca 2017. godine.

Synergy Moon koristi prilagođeni, cjenovno vrlo povoljni i fleksibilni, lansirni sustav modularnih raketa N8, koje je projektirao i izrađuje Interorbital Systems u njihovoj tvornici i pokusnim lokacijama u Mojave Air and Space Portu. Tim su 2009. godine osnovali Amerikanac Kevin Myrick i Nebojša Stanojević iz Bosne i Hercegovine. On je plod suradnje pojedinaca i skupina iz više od 15 zemalja svijeta, a broj suradnika sve više raste. Među njima se nalazi i 15-ak suradnika iz Hrvatske. Tvrtka koja timu daje poslovni okvir ima plan koji uključuje i privatne investitore, kao i istaknute sponzore. Plan im je uz pomoć vlastitih tehnoloških inovacija omogućiti da svemirska putovanja i lansiranje osobnih satelita postanu dostupni svakome. Za više informacija posjetite http://www.synergymoon.com.