Tim Cook: Proširena stvarnost je budućnost koja će biti jednako utjecajna kao i orginalni iPhone

Tim Cook: Proširena stvarnost je budućnost koja će biti jednako utjecajna kao i orginalni iPhone
Antonio Jularić

Izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook je još u travnju prošle godine bez imalo ustručavanja izjavio da je proširena stvarnost (AR) budućnost, a da bi pokazao koliko vjeruje u to, naglasio je da će izazvati jednako snažan utjecaj kao prije deset godina originalni iPhone, prvi općeprihvaćeni pametni telefon na svijetu.

"Za nas su umjetna inteligencija (AI) i AR prioritet, tome smo se okrenuli još jučer, bilježimo napredak danas, a sutra će biti glavna stavka u našem poslovanju. I mislim da će AR imati više značaja od virtualne stvarnosti (VR) jer ona nas drži u stvarnosti, ne isključuje nas iz nje i postavlja u neki drugi svijet kao što to čini VR. Upravo zbog te sinergije stvarnosti i dodataka koji se na nju vežu, bit će ta tehnologija apsolutni hit. Onakav kao iPhone prije deset godina, izjavio je Tim Cook.

Naglasio je i da će nova strategija učiniti za korisnike više nego sve što su ikad napravili te će one postati ključne. Što pod time misli još nije poznato, ali jasno je da se pametni telefoni, phableti i tableti došli do iznimnih visina pa je napredak golom oku slabo vidljiv te samim time korisnici rjeđe kupuju nove uređaje. Ali, uz ono što Cook najavljuje, kupnja novih uređaja neće biti u fokusu, tamo će biti usluge kao AI ili AR.

"To će biti poput osobnih asistenata korisniku i neće bez njih izlaziti iz kuće. Siguran sam da će povezanost s uređajem tad biti kao nikad prije, opisao je svoje viđenje Cook i pomalo ovako na prvu zastrašio mnoge.

Ali, pod time je mislio na sve što postoji i danas, samo naprednije. Jer, ljudi ionako doživljavaju svoje uređaje kao asistente, još od ranih devedesetih i nespretnih pokušaja s digitalnim asistentima, potom i nespretnim pametnim telefonima, a kasnije s naprednijima uređajima pa sve do ovoga što imamo danas. Zato nije nerealno za očekivati da kad umjetna inteligencija dosegne napredak koji nam sad nije zamisliv, nećemo moći bez nje.

Što god bila istina, činjenica jest da je Apple zainteresiran za AR kao i AI te da je vrlo vjerojatno glasina o projektima unutar Applea koji se vežu za te dvije tehnologije blizu istine.