Testnu verziju Windows 10 dnevno koristi 450 tisuća ljudi

Testnu verziju Windows 10 dnevno koristi 450 tisuća ljudi
Antun Jastrić

Microsoftov Windows 10 daleko je od završetka, ali testnu verziju koristi čak 450 tisuća osoba dnevno, a njih 1,5 milijuna se uključilo u testni program. No daleko je to od dobrih vijesti jer 13. listopada bilo je milijun aktivnih korisnika, što znači da je brojka pala za više od 50 posto!

Ljude je zanimalo što se događa, ali kad su vidjeli sirovu verziju, nije ih previše zanimalo dalje što se događa. Naravno, većina njih je samo željela baciti pogled na sami dizajn i ono što bi na kraju mogla biti finalna verzija. Što se samog korištenja tiče, samo oni "najjači" su izdržali koristiti testnu verziju iz koje je dosad izbačeno čak 1300 bugova, a ima ih još mnogo, kao i mnogo dorada.

No brojka od 450 tisuća svakako će porasti kad 21. siječnja sljedeće godine bude predstavljena nova verzija testnog Windows 10, za koju u Microsoftu tvrde da donosi mnoge "uzbudljive novitete". Morat ćemo pričekati to predstavljanje, koje će biti uživo, pa da sami stvorimo mišljenje o tome što se nudi.

Objašnjeno je i zašto nije pušten još barem jedan pregled Windowsa 10 kad su već prethodni bili na mjesečnoj bazi. Razlog tome je "curenje" verzija 9888 i 9901, zbog čega su u Microsoftu odlučili stati na loptu i usporiti kako bi se što bolje koncentrirali na sve novosti koje donose.

- Radimo previše naporno da pružimo najbolji mogući proizvod korisnicima i želimo da on uistinu bude takav. Rješavamo mnoge bugove, radimo na stabilizaciji koda, popravljamo probleme s integracijom i pazimo da novi UX bude "ispoliran" - kazali su u Microsoftu bez da su se previše uzbuđivali zbog toga što su dvije verzije procurile, a to nije bio plan.

Nadajmo se da će uistinu sve i biti kako govore, a hoće li, otkrit ćemo najranije 21. siječnja sljedeće godine. U svakom slučaju, Microsoft će se pobrinuti da sve bude spektakl. A možda nam i otkriju datum izlaska Windows 10.