Testna verzija Windows 10 Mobile uskoro će biti dostupna za mnogo više Lumia telefona

Testna verzija Windows 10 Mobile uskoro će biti dostupna za mnogo više Lumia telefona
Dražen Tomić, Damir Brkić

Microsoftov Operating Systems Group tim dodao je kod koji će u sljedećoj testnoj verziji Windows 10 Mobile omogućiti da taj operativni sustav normalni radi na većini Windows Phone uređaja. To je velika stvar i sigurno će razveseliti Lumia korisnike, posebno one koji nemaju baš najmoćniji uređaj na tržištu i brinuli su se što će biti kad stigne nova inačica operativnog sustava.

I dok je prva testna verziji Windows 10 Mobile iz veljače ove godine bila namijenjena samo za Lumia modele 630, 635, 636, 638, 730 i 830. Tomu je bilo tako jer su ostale inačice preslabe, odnosno nemaju dovoljno memorije ili prostora da bi pokretale nešto zahtjevniji operativni sustav nego što je dosad bio slučaj.

Ali prema obećanju iz Microsofta, to se promijenilo na bolje i problema ne bi trebalo biti te će s početkom travnja stići sve ovo što se najavljuje. Naravno, ako problema bude treba upamtiti da je riječ o testnoj verziji pa se probleme može prijaviti i sigurno će biti otklonjeni u najkraćem mogućem roku. Dakle, svi će sad biti sretnici koji mogu zaviriti u Windows 10 svijet.

Naravno, Windows 10 u testnoj verziji neće biti napredan poput verzije za desktop računala već je mnogo "siroviji" i nedovršeniji. To ne čudi previše jer i Windows Phone 8.1 bio je dovršen nekoliko mjeseci nakon desktop verzije Windows 8.1 operativnog sustava, no ovaj put Microsoft tvrdi da će sve startati istovremeno, što je i logično jer govorimo o univerzalnom operativnom sustavu, namijenjenom za sve platforme.

Ono što će se naći pred korisnicima jesu interaktivne notifikacije, nešto bogatiji Action Center, bolja "speech-to-text" opcija, bolja Photos aplikacija i mogućnost prikaza pozadinske fotografije preko cijelog ekrana na Start zaslonu. Nažalost, konkretniji detalji svih ovih dodataka i poboljšanja bit će poznatiji kad se uistinu Windows 10 tehnički pregled za pametne telefone i pojavi na njima. Dotle se treba strpiti.