Sve je spremno za eksploziju esportova

Sve je spremno za eksploziju esportova
Shutterstock

Video igre mnogi još uvijek tretiraju kao razonodu i nešto neozbiljno, ali iza kulisa takvog shvaćanja krije se jedna ogromna zajednica objedinjena pod nazivom eSports. Ne postoji „od jučer“ već čak 17 godina i ujedinjuje gamere diljem svijeta na raznim natjecanjima globalnog značaja, a 2020. bi trebao doživjeti istinsku eksploziju.

Naime, Statista nam pokazuje da bi samo od gledatelja za tri godine eSports zajednica trebala generirati čak 1,49 milijardi američkih dolara! I to sve na temelju čak 580 milijuna gledatelja. Primjerice, u ovoj godini prognoza je da će se generirati 696 milijuna dolara od 385 milijuna gledatelja, a u prošloj je bilo generirano 493 milijuna dolara na 323 milijuna gledatelja.

A sve je počelo globalno početkom stoljeća, a kao termin se pojavilo 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford i "intergalaktičkim Olimpijskm igrama". No to je ipak bilo podosta neozbiljno u odnosu na  orhanizaciju Word Cyber Games (WCG) s dolaskom 2000. godine, gdje su se igrači natjecali u igrama kao Starcraft Broodwar, Need For Speed 3 i dalje, Warcraft 3, FIFA 00 i dalje, ali i mnoge druge koje bi se mijenjale, bilo da je riječ o Counter Strike, Call of Duty ili neka druga "pucačina". Bilo je tu i Warhammera, bilo je i Street Fightera, Mortal Kombata...

No danas je sve to mnogo iznad WCG-a, iza kojeg više ne stoji Samsung kao što je nekad i popularnost je splasnula, posebno jer sad svaka igra ima svoja velika događanja pa Starcraft 2 pobjednici dobivaju i po 100 tisuća dolara nagrade, League of Legends igrači i više, Dota 2 igrači također.

Dakle, lijepi su trenuci pred zaljubljenicima u video igre. Odnosno, već traju...