Stiže novac za državni ulagački fond u startupove

Stiže novac za državni ulagački fond u startupove
Dražen Tomić

Domaći šef financija ministar Boris Lalovac potpisao je s  predstavnicima Svjetske banke ugovor vrijedan 150 milijuna kuna koji definira korištenje toga novca u Projektu poduzetničkog kapitala. Taj je novac namijenjen osnivanju fonda namijenjenog inovativnim malim i srednjim poduzetnicima koji imaju ključnu ulogu u izvlačenju Hrvatske iz recesije, tvrde njegovi potpisnici.

Naime, ako je vjerovati detaljima govora ovo nije samo za startupove u tehnološkoj odnosno IT branši već za sve jer je očito da male i srednje IT tvrtke odnosno IT startupovi neće sigurno pokrenuti gospodarstvo i izvući ga iz recesije jer je njima jedini cilj osnivanja krenuti u posao, u roku 3-5 godina stvoriti neki dobar proizvod i prodati se za velike pare i to u inozemstvu. Stoga će biti zanimljivo kako će se novac raspoređivati.

Ministar Gordan Maras koji upravlja resorom poduzetništva i obrta opetovano je naglašavao, o čemu smo već pisali, kako će u prosjeku biti minimalno 12 milijuna eura javnih novaca i oko 8 milijuna privatnog kapitala kako bi taj VC fond mogao funkcionirati.