Država osniva VC fond za startupove sa 150 milijuna kuna kapitala

Država osniva VC fond za startupove sa 150 milijuna kuna kapitala
Dražen Tomić

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je u Banskim dvorima odgovarao na pitanja Twitter korisnika o pokretanju startupova u Hrvatskoj te pojasnio detalje o najavljenom osnivanju venture capital fonda vrijednom 150 milijuna kuna te pre-seed fondu kojim se potiču ulaganja u vlasnički kapital startupa.

Ipak ministar nije odgovorio kako će spriječiti startupove da s kapitalom, odnosno zaradom što zbog poreza, što zbog potrebe , što zbog potencijalnog investitora pobjegnu u inozemstvo. Mnogo je tu otvorenih pitanja.

„Venture capital fond je prvi fond takvog tipa u Hrvatskoj, a koji će omogućiti hrvatskim poduzetnicima da ne moraju vani tražiti novac“, rekao je ministar Maras. Fond je vrijedan 150 milijuna kuna, namijenjen financiranju hrvatskih startupova, osmišljen prema modelu javno-privatnog partnerstva između države i privatnih investitora.

Ministar je pojasnio da će, od ukupno namijenjenih 20 milijuna eura, država osigurati 12 milijuna, a osam milijuna će dati privatni investitori. Sredinom srpnja očekuje se objava poziva fond menadžerima, što bi trebalo završiti do 1. listopada i tada slijedi sklapanje ugovora s fond menadžerom. Poduzetnici će moći dobiti iznos do 10 posto vrijednosti fonda, to jest 2 milijuna eura.

Što se tiče evaluacije projekata, ministar je pojasnio da evaluaciju neće raditi državni službenici, već oni koji upravljaju fondom. „Očekujemo tridesetak kvalitetnih ulaganja“, istaknuo je ministar Maras i dodao da će se novac dijeliti isključivo za projekte u Hrvatskoj i hrvatske tvrtke, ne starije od sedam godina. „Ljudi koji trebaju kapital neće više morati u inozemstvo po novac“, zaključio je ministar.

Također,ministar je istaknuo da to nije jedini fond na koji se može aplicirati, pa je tako spomenuo fond ENIF, u kojem je iznos od 50 milijuna eura na raspolaganju poduzetnicima iz regije. „Hrvatska će možda uložiti pet posto iznosa, a velika većina ukupnog iznosa iz fonda završit će u Hrvatskoj“, kazao je ministar, dodavši da neće otići na godišnji odmor dok se to ne riješi.

„Imamo obvezu do kraja 2016. omogućiti otvaranje tvrtki putem interneta. Vjerujem da ćemo to omogućiti puno prije. Već u narednim mjesecima obrti će se moći otvarati klikom miša. To je projekt Vlade kako bi se klima usmjerila u pozitivnom smjeru. Uz to, mogu obećati da ćemo omogućiti brže i jeftinije zatvaranje tvrtki“, objasnio je ministar Maras govoreći među ostalim i o preregistraciji tvrtki,  među ostalim i na izravno pitanje ICTbusiness.info.

Govoreći o smanjivanju parafiskalnih nameta, ministar Maras je istaknuo kako je to kontinuirani posao koji treba rješavati u hodu, te je najavio da će  „do kraja godine usvojit ćemo set mjera smanjenja parafiskalnih nameta kojim će se olakšati poslovanje hrvatskim poduzetnicima.“

Razgovaralo se i o odlasku hrvatskih tvrtki na sajmove u inozemstvu, a ministar je rekao da se planira da to postane i ostane praksa, da država stoji iza hrvatskih tvrtki. Priprema se dva tipa pomoći, ili financiranje odlaska na sajam ili suradnja s institucijama kojima je Vlada na neki način suradnik. „To mora biti praksa, da investitori nauče da u Hrvatskoj postoje ozbiljne tvrtke i projekti“, ističe Maras.