Sigurnosne aplikacije za Android postaju sve bolje

Sigurnosne aplikacije za Android postaju sve bolje

Virusi na mobilnim uređajima nisu toliko česti, zato antivirusni programi koje na njima imamo rijetko kvalitetno i pravovremeno javljaju neke probleme i upozoravaju na opasna mjesta na internetu. No polako cyber kriminal nalazi svoje mjesto i na mobilnim uređajima pa treba biti oprezan, zbog čega je zanimljivo vidjet što Android nudi.

Naravno, "put" do naših mobilnih uređaja najlakši je preko aplikacija i zato je neovisni AV-Test odlučio testirati Android aplikacije i naći odgovore na to koje su najnesigurnije. Pregledali su 29 antivirusnih aplikacija, a riječ je redom o: Ahnlab V3 Mobile, Alibaba, Anguanjia, Antiy AVL, Avast, AVG, Avira, Baidu, Bitdefender, BullGuard, Comodo, ESET, F-Secure, G Data, Ikarus, Kaspersky, Cheetah Mobile (Clean Master i CM Security), McAfee, NSHC Droid-X, PSafe Total, Qihoo 360 AntiVirus, Quick Heal Total Security, Sophos, Symantec/Norton, Tencent Manager, Trend Micro, Trustlook i Webroot SecureAnywhere.

Testovi su bili zadovoljavajući, aplikacije su detektirale čak 99,3 posto od 2950 mogućih napada. A samo njih tri su sigurne aplikacije označili kao nesigurne. Primjerice, AVG je njih četiri tako detektirao, a Avira i Malwarebytes po jednu. Ostalih 25 nije detektiralo sigurnu aplikaciju kao nesigurnu.

Test je bio podijeljen na tri kategorije, zaštitu, korisnost i ekstra dodatke. Prve dvije kategorije imale su maksimalnih šest bodova, a ekstra dodaci jedan i računala se opcija kao blokiranje dolaznih poziva. Svi su dobili taj ekstra bod. Njih 18 imalo je maksimalnih 13 bodova, a to su redom: Alivava, Antity, Avira, Baidu, Bitdefender, BullGuard, Cheetah Mobile, ESET, G Data, Kaspersky, Qihoo 360, Quick Heal, Sophos, Symantec, Tencent, Trend Micro, Trustlook i Webroot.

Zanimljivo, prije dva mjeseca Alibaba je bila na 11,5 ocjeni i sad je među elitom, baš kao i Trustlook čiji skok s 10,5 na 13 isto ne treba zanemariti. AVG je pak s 10 stigao do 12,5. Uz sve, prije dva mjeseca je najniža ocjena bila devet (Malwarebytes), a sad je najniža 11 (Comodo i PSafe). Dakle, napredak je očit i to raduje.