Sedmi Geek dan u Visokom učilištu Algebra

Sedmi Geek dan u Visokom učilištu Algebra

Maturanti srednjih škola, studenti i svi drugi zaljubljenici u tehnologiju dobrodošli su na Geek dan, otvoreni dan Visokog učilišta Algebra, događanje na kojem će kroz druženje s vrhunskim predavačima moći saznati mnogo toga o programiranju, robotici, multimediji, 3D grafici, računalnim igrama i drugim temama uz koje je razvoj tehnologije neraskidivo vezan. Geek dan Visokog učilišta Algebra održat će se u subotu, 30. svibnja, u Zagrebu, s početkom u 9.30 sati.

Visoko učilište Algebra 30. svibnja organizira tradicionalni Geek dan, susret sa srednjoškolcima, studentima i drugim zaljubljenicima u tehnologije, a što je događanje koje će se ove godine održati po sedmi put. Radi se o otvorenom danu Visokog učilišta Algebra i prilici da se maturanti, budući studenti računarstva, multimedijskog računarstva i digitalnog marketinga, uz druženje s drugim zaljubljenicima u računala, multimediju i nove tehnologije bolje upoznaju s aktualnim trendovima i saznaju kako se najbolje profesionalno usmjeriti prema ovom području ukoliko ono predstavlja njihov karijerni odabir.

U sklopu ovogodišnjeg Geek dana, posjetitelji će kroz niz vrhunskih predavanja vezanih uz nove tehnologije imati priliku iz prve ruke, od uspješnih ljudi iz struke, saznati kako danas izgleda raditi u atraktivnom ICT sektoru i koje su mogućnosti zapošljavanja i razvoja karijere nakon studija, odnosno kako će njihova znanja koja steknu tijekom studija biti konkretno primjenjiva kada se zaposle. S budućim studentima preddiplomskih i diplomskih studija na Visokom učilištu Algebra u sklopu Geek dana družit će se:

  • Marin Šarić, izvršni direktor Ureda za napredno računarstvo (unr.hr), doktorand na švedskom Royal Institute of Technology KTH i bivši senior software inženjer u Googleu, s nazočnima će podijeliti svoje iskustvo rada na najvećim projektima internetskog diva, Googlea i budućnosti IT infrastrukture;
  • Goran Medić, asistent na kolegijima iz arhitekture računala, operacijskih sustava i administracije Visokog učilišta Algebra pokazat će svima kako, uz poznavanje osnova programiranja i svega tridesetak dolara investicije, mogu uz Internet of Things računalo - Raspberry PI, napraviti vlastiti multimedijski centar ili primijenjeno računalo;
  • Hrvoje Boljkovac iz studija Luminus održat će predavanje na temu specijalnih efekata u izradi reklama za najveće američke klijente, među kojima su bili i američka Filmska akademija (nagrada Oscar) i NBA liga;
  • Predrag Šuka, voditelj katedre za multimediju, gamere i one koji se vide s poslovne strane u industriji igara, koja će do 2017. globalno vrijediti više od 100 milijardi dolara, uvest će u svijet izrade i primjene 3D likova za računalne igre;
  • Algebrin studentski tim koji će predstaviti svoj hardversko/softverski projekt "Accident Detector", sustav za automatsku detekciju prometnih nesreća koji je izrađen na Arduino platformi, a s kojim su ove godine sudjelovali na nacionalnoj izložbi inovacija INOVA MLADI 2015.

"Visoko učilište Algebra ove godine upisuje svoju osmu generaciju studenata programskog i sistemskog inženjerstva s kojima, osim interesa za tehnologiju i njezine moderne primjene, želimo podijeliti i dva važna podatka: prvi, da će Europskoj uniji u sljedećih pet godina nedostajati gotovo 900 tisuća stručnjaka ovih profila te, drugi, da se čak 94 posto naših studenata po završetku studija zaposlilo unutar nekoliko mjeseci. Od predstojeće akademske godine pokrećemo i nov, jedinstven studij digitalnog marketinga, s programom kakav ne postoji u Europi na drugim visokim školama i fakultetima, pa za ovaj program već imamo izražen interes pojedinih polaznika i iz inozemstva. Uvođenjem tog novog studijskog programa Visoko učilište Algebra postaje još zanimljivije onima koji žele studij vezati uz područje koje kombinira poslovanje, ekonomiju, marketing i primjenu digitalnih tehnologija", naglasio je mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Posjetitelji, odnosno sudionici Geek dana imat će priliku osvojiti jedan od tri kompleta moćnih embedded računala Raspberry Pi, trenutačno najpopularnije platforme na kojoj zaljubljenici u računala mogu početi izgrađivati svoje vlastite projekte iz "Internet of Things" (IoT) sfere.

7. Geek dan Visokog učilišta Algebra održat će se u subotu, 30. svibnja 2015. u prostorijama učilišta, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice) u Zagrebu, s početkom u 9.30 sati. Maturanti i studenti koji žele prisustvovati Geek danu trebaju se što ranije prijaviti putem obrasca na poveznici http://www.racunarstvo.hr/geek, a sudjelovanje je, naravno, posve besplatno.