Samsung prvi na svijetu predstavio 128 GB UFS Mobile Storage nove generacije

Samsung prvi na svijetu predstavio 128 GB UFS Mobile Storage nove generacije

Samsung ponovno pomiče granice i to još jednom u ovoj godini, koja će očito za njih biti itekako puna inovacija i uspjeha. Posljednja u nizu objava je prvi UFS (Universal Flash Storage) modul od 120 GB. Riječ je o 2.0 verziji koja je postala standard, a nova je generacija mobilne tehnologije za pohranu podataka.

Trebala bi u potpunosti zamijeniti eMMC (embedded multimedia card) standard, koji je nedavno došao do 5.1 verzije i koristi ga se od GPS sustava do e-čitača pa sve do pametnih telefona i tableta. Brzina te verzije je 250 MB/s za "čitanje" podataka i 125 MB/s za "pisanje".

A UFS 2.0 donosi brzine od 350 MB/s i 150 MB/s, tako da je samo po sebi jasno što je bolje za korisnike i proizvođače, odnosno industriju u globalu. Također, UFS se nameće i na SSD tržištu jer SSD uređaji nižeg cjenovnog ranga nemaju te brzine koje ima UFS 2.0. Jedini problem bila je pohrana podataka, ali Samsung je napravio znatan korak naprijed.

Naravno, neće nuditi svojim korisnicima samo opciju od 128 GB nego će biti i od 32 GB i 64GB. Više neće biti opcija od 16 GB, ali cijene bi trebale ostati iste, što znači da se za istu cijenu dobije dvostruko više. Neće Samsung stati na tome, sad kad su pomaknuli granicu nastavit će ići još i dalje pa u bližoj budućnosti možemo očekivati više od 128 GB.

Logične su sve ovo promjene jer kamere na mobilnim uređajima nerijetko prelaze 20 megapiksela, 4K uskoro postaje standard i potrebno je sve više prostora, ali i sve brži načini za prebacivanje podataka s uređaja na uređaj ili sve brži pregled svih tih podataka koje imamo.

Samsung je samim time korak ispred, ali hoće li biti toliko hrabri pa uz nekoliko najavljenih inovacija postaviti i UFS na svoj Galaxy S6, koji će biti predstavljen 1. ožujka, vidjet ćemo. Ako to učine onda uistinu svaka čast i to treba podržati.