Prošlo je 20 godina od lansiranja Windows 95

Prošlo je 20 godina od lansiranja Windows 95

Microsoft je u tišini i iznimno skromno obilježio 20 godina od izlaska Windows 95 operativnog sustava, koji je umnogočemu označio (r)evoluciju i promijenio samo poimanje osobnih računala. Tog 24. kolovoza 1995. godine ljudi su čekali u redovima da bi kupili 210 američkih dolara vrijedan operativni sustav, koji je izgledom i opcijama djelovalo toliko iznad svega dotad dostupnog.

Spojeni su MS-DOS i Windows, bio je 32-bitni,  dodana je i podrška za dugačka imena datoteka(255 znakova), te je time razbijeno veliko ograničenje u DOS-u i prijašnjim verzijama Windowsa od osam znakova za ime i tri za ekstenziju, uveden je Start izbornik, kao i taskbar opcije, a prilikom pokretajna su nas sve pozdravljali Rolling Stonesi uz "Start Me Up". To je plaćeno oko 14 milijuna dolara, a možda i više od toga. Ukupno je uloženo 300 milijuna dolara u marketing i to je bilo dovoljno da sve krene u pravom smjeru, novom i osvježavajućem

Bilo je to neko drugo vrijeme, Microsoft je te godine uprihodio 5,9 milijardi dolara i imao 17 800 zaposlenih diljem svijeta. U ovom trenutku ima 117 354 zaposlena i u 2014. godini uprihodio je 93,6 milijardi dolara. Tad je Bill Gates bio prvi čovjek kompanije, danas je Satya Nadella. Tad su svi mediji "vrištali" o Windows 95, a za Windows 10 to čine specijalizirani i tek površno se tema obradi u dnevnim vijestima.

- U ovom poslu ne cijeni se tradicija, cijeni se inovativnost - rekao je Nadella u veljači 2014. godine, kad se predstavio kao novi predsjednik uprave Microsofta.

Ta jedna rečenica govori sve o viziji koju ima, ali i njegovoj svjesnosti da se Microsoft nakon Windows 95 operativnog sustava i Internet Explorer 4.0 nije baš mnogo puta proslavio. Windows 98 bio je kvalitetan, ali bazirao se na Windows 95, dok je Windows XP napravio ogroman korak naprijed, samo što to nije popraćeno kvalitetnijim alatima ili softverom.

Zato se nije previše slavilo, danas se ne čeka u redovima za Windows 10, on nam dolazi "sam" na računala i njegova svrha nije biti najbolji operativni sustav već najbolja platforma, koja će ujediniti računala, tablete, pametne telefone, Xbox... Upravo zato nije slučajno da se Nadella odlučio izbjeći datum njegova izlaska na 20. godišnjicu izlaska Windows 95. Iako ima respekta za prošlost, on je tamo i ostavlja te se okreće u potpunosti budućnosti.