BORBA SE NASTAVLJA

Europska komisija istražuje Facebook i Instagram zbog kršenja DSA-a

Ova je Komisija stvorila sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija trećih zemalja. Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo.

Europska komisija istražuje Facebook i Instagram zbog kršenja DSA-a
Depositphotos

Europska komisija otvorila je službeni postupak kako bi procijenila je li Meta, pružatelj Facebooka i Instagrama, možda prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA). Nakon formalnog otvaranja postupka, EK će nastaviti s prikupljanjem dokaza slanjem dodatnih zahtjeva za informacijama te obavljanjem razgovora ili očevida.

"Ova je Komisija stvorila sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija trećih zemalja. Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo. To vrijedi u svakom trenutku, ali posebno u vrijeme demokratskih izbora. Velike digitalne platforme moraju ispunjavaju svoje obveze da ulože dovoljno resursa u ovo, a današnja odluka pokazuje da smo ozbiljni po pitanju usklađenosti Zaštita naših demokracija je zajednička borba s našim državama članicama,” rekla je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Osumnjičena kršenja pokrivaju Metinu politiku i praksu u vezi s lažnim oglašavanjem i političkim sadržajem na njezinim uslugama. Također se tiču nedostupnosti učinkovitog alata treće strane za građanski diskurs u stvarnom vremenu i praćenje izbora uoči izbora za Europski parlament, u pozadini Metine obustave svog alata za javni uvid u stvarnom vremenu CrowdTangle bez odgovarajućeg zamjena.

Nadalje, EK sumnja da mehanizam označavanja nezakonitog sadržaja na servisima, kao i mehanizmi pravne zaštite korisnika i internih pritužbi nisu u skladu sa zahtjevima Zakona o digitalnim uslugama te da postoje nedostaci u Metinom pružanju pristupa javno dostupnim podacima. istraživačima. Otvaranje postupka temelji se na preliminarnoj analizi izvješća o procjeni rizika koje je Meta poslala u rujnu 2023., Metinim odgovorima na službene zahtjeve EK za informacijama, javno dostupnim izvješćima i analizi Komisije.

Trenutačni postupci usredotočit će se na obmanjujuće reklame i dezinformacije, vidljivost političkog sadržaja i nedostupnost učinkovitog građanskog diskursa treće strane u stvarnom vremenu i alata za praćenje izbora uoči nadolazećih izbora za Europski parlament i drugih izbora u razne države članice. Istraga će također ispitati mehanizam za označavanje nezakonitog sadržaja.