Policija upala u Google u Parizu - 1,6 milijardi eura utajenog poreza

Policija upala u Google u Parizu - 1,6 milijardi eura utajenog poreza
Ilustracija

Francuska policija potpomognuta s financijskim istražiteljima upala u prostorije Googleova pariškog ureda danas u ranim jutarnjim satima u pomno pripremljenoj akciji zbog sumnje kako je ova internetska kompanija i jedan od najvećih svjetskih igrača u sferi internetskog oglašavanja, mobilnih platformi utajila 1,6 milijardi eura poreza, tvrde francuski mediji.

Prema francuskim izvorima nije riječ o prvoj istrazi protiv Googla u Francuskoj jer već je prije gotovo pet godina u lipnju 2011. godine provođena istraga zbog transfera novca prema njihovu europskom sjedištu koje se nalazi u Irskoj zbog niske stope poreza.

Kako tvrde mediji ova istraga mogla bi biti nastavak istrage iz 2014. godine kada je Google o njoj bio obaviješten ali se nije govorilo o potencijalnoj šteti odnosno nenaplaćenom porezu. Sada Googleove prostore češlja stotinjak policajaca i agenata koji skupljaju dokaze o utaji poreza.

Treba naglasiti kako se Google, ali i neke druge velike multinacionalne kompanije poput Applea već dulje vrijeme nalaze pod budnim okom jer za obim posla i dobiti koji stvaraju u Europi plaćaju iznimno malo poreza.