VRIJEME PROMJENA

Otvorene prijave za Europsku prijestolnicu inovacija 2024

Otvorene prijave za Europsku prijestolnicu inovacija 2024

Europska komisija pokrenula je deseto izdanje nagrade Europska prijestolnica inovacija (iCapital). Nagrada se dodjeljuje europskim gradovima koji su predvodnici inovacija koje poboljšavaju život građana.

Nagrada Europska prijestolnica inovacija (iCapital), uz potporu Europskog vijeća za inovacije (EIC) u okviru programa Obzor Europa, priznaju one europske gradove koji svoje prakse upravljanja otvaraju eksperimentiranju i čiji je cilj biti uzor drugim gradovima pomicanjem granica tehnologije u korist svojih građana.

Jean David Malo, direktor Europskog vijeća za inovacije i Izvršne agencije za MSP-ove (malo i srednje poduzetništvo), pokrenuo je ovo izdanje na svečanosti u Linköpingu (Švedska), europskom inovativnom gradu u usponu 2023.

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: "Nagradama Europske prijestolnice inovacija slave se gradovi koji koriste inovacije za preoblikovanje urbanog krajolika, rješavanje demografskih i gospodarskih izazova i stavljanje građana u središte procesa donošenja odluka. Zahvaljujući sjajnim primjerima stvaranja bolje budućnosti za ljude putem inovacija, nagrade su svjetionik za zelenu i digitalnu tranziciju u Europi. Ovo će biti deseto izdanje nagrada i potičem sve gradove koji ispunjavaju uvjete da se prijave."

Na natječaju će se dodijeliti ukupno šest nagrada u dvije kategorije: Europsku prijestolnicu inovacija i Rastući inovativni grad.

Grad koji osvoji titulu Europske prijestolnice inovacija 2024. dobit će milijun eura. Drugi i treći grad u ovoj kategoriji bit će nagrađeni sa 100 000 eura svaki.

U kategoriji Rastući inovativni grad u usponu pobjednik će biti nagrađen s 500 000 eura, a drugi i treći grad će dobiti po 50 000 eura.

Svi dobitnici i drugoplasirani bit će pozvani da se pridruže mreži bivših dobitnika nagrada EIC-a, prestižnoj skupini prethodnih dobitnika iCapitala, kako bi podijelili svoje znanje, razgovarali o zajedničkim izazovima i zajedno radili na pronalaženju novih rješenja.

Natječaj je otvoren za gradove s najmanje 50 000 stanovnika iz država članica EU-a i zemalja povezanih s programom Obzor Europa. Dva žirija na visokoj razini neovisnih stručnjaka ocijenit će kako gradovi podnositelji zahtjeva pomiču granice inovacija uzimajući u obzir sljedeće kriterije:

  • Eksperimentiranje kako bi grad postao testna podloga za inovativne prakse;
  • eskalacija i ubrzavanje rasta novoosnovanih poduzeća i MSP-ova;
  • izgradnja ekosustava i poticanje sinergija među javnim sektorom, industrijom, akademskom zajednicom i građanima;
  • Proširenje inovacijskih kapaciteta grada kako bi postao uzor drugim gradovima;
  • Gradska inovativna vizija koja pozitivno transformira grad i razvija održivi inovacijski ekosustav.
  • Prava građana – upotreba inovacija za jačanje demokracije, zaštitu prava građana, poticanje socijalne kohezije i osiguravanje integracije s posebnim pogledom na manjine, spol, invaliditet ili rasu.

Dodatne pojedinosti mogu se pronaći u pravilima natjecanja.

Natječaj je otvoren za prijave od 5. ožujka (00:00 po srednjoeuropskom vremenu) do 18. lipnja 2024. (17:00:00 po srednjoeuropskom vremenu) na ovoj poveznici na portalu Funding & Tenders.

Online info sesija za potencijalne kandidate zakazana je 9. travnja, redovito provjeravajte web stranicu iCapital za otvaranje registracija.