OŠ Rovišće dobila učionicu budućnosti

OŠ Rovišće dobila učionicu budućnosti
Carnet

Učionica budućnosti otvorena je u Osnovnoj školi Rovišće u istoimenom mjestu pored Bjelovara. Moderna je učionica opremljena u zajedničkoj akciji Microsofta Hrvatska, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET i Storm Computersa, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Navedena učionica opremljena je tehnologijom koja će učenike bolje pripremiti za suvremene poslove i izazove koji ih očekuju. Osnovnoškolcima će tijekom nastave na raspolaganju biti 30 računala, dok će se u učionici nalaziti još pametna ploča, bežična mrežna oprema i kolica za pohranu i punjenje računala.

Svim učenicima i nastavnicima bit će dostupan i Office 365 za škole, set korisnih alata čija je inačica namijenjena obrazovnom sektoru u potpunosti besplatna za sve nastavnike i učenike u Hrvatskoj. Ona uključuje elektroničku poštu s 50 GB prostora za pohranu po korisniku, Lync softver za komunikaciju, zajedničko korištenje datoteka unutar usluge OneDrive s 1 TB prostora po korisniku te Office Online paket.

„Digitalna transformacija tvrtki stvara preduvjete za učinkovitiju ekonomiju, a digitalna transformacija obrazovanja priprema mlade za budućnost. Drago mi je da smo s partnerima sudjelovali u ovoj akciji, šestoj po redu u kojoj smo nekoj hrvatskoj školi stvorili preduvjete za odlično informatičko obrazovanje mladih. Ulaganje u znanje mladih najbolja je investicija u budućnost,“ rekla je direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko.

Cilj učionice budućnosti je iskoristiti prednosti tehnologije i potaknuti interaktivnu nastavu na kojoj učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti aktivnosti, provjeravati znanje, tražiti informacije te sudjelovati u aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje. Uvođenjem suvremenih alata profitiraju i nastavnici jer učenicima mogu jednostavno dijeliti informacije i nastavne materijale, imati uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu.

„Ponosni smo što je naša škola među prvima u Hrvatskoj koja je realizirala projekt pametne učionice. Sretni smo što u ovom projektu vidimo izvrstan potencijal za podizanje izvrsnosti u osnovnoškolskoj naobrazbi koji će značajno pomoći našoj djeci da budu uspješnija i u budućem srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju“, rekla je ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić.