Naš mozak je pun emocija i dok se odmaramo

Naš mozak je pun emocija i dok se odmaramo
Fotolia

Pretraživanje vlastitih misli dok se odmaramo može „upaliti“ različite dijelove mozga, stvarajući kartu naše emocionalne aktivnosti čak i kada smo u opuštenom stanju. Naime, do tog zaključka su došli istraživači na Sveučilištu Duke.

Najnovija studija koja je objavljena u časopisu PLOS Biology pokazuje kako različita emocionalna stanja mozga mogu nastati i bez vanjskih podražaja. Ova studija je prva takva koja je proučavala uzorke mozga dok se opuštamo za razliku od prijašnjih istraživanja kada su aktivnosti mozga bili poticani na način da se puštala glazba ili filmovi.

Glavni autor studije, Kevin Labar, ističe kako je njegov tim koristio funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) koja je skenirala mozgove 21 studenata. Studenti su poticani da njihove misli lutaju, a svakih 30 sekundi sudionici su odgovorili na pitanja o njihovom trenutnom emocionalnom stanju.

Podaci o aktivnosti mozga za svakog sudionika prikupljani su svake dvije sekunde, a znanstvenici su usporedili svaku od sinteze pojedinih skeniranja sedam različitih uzoraka moždane aktivnosti: sadržaj, zabava, iznenađenje, strah, ljutnja, tuga ili neutralna aktivnost.

U zasebnoj studiji Sveučilišta Carnegie Mellon istraživači su koristili fMRI kako identificirali uzorke moždane aktivnosti koje nisu usklađene s emocijama, ali prolaze različite mentalne faze kao što je rješavanje zahtjevnih matematičkih problema. Skupina od 80 sudionika najprije je rješavao matematičke probleme koristeći specifične strategije, a zatim je na scenu stupio fMRI skener.

Sudionici su zatim odgovorili na niz ciljanih problema, a podaci neuroprikazivanja otkrili su četiri stupnja spoznaje: kodiranje, planiranje, rješavanje i reagiranje. Studija je objavljena u časopisu Psychological Science. John Anderson, glavni istraživač i psihološki znanstvenik na Carnegie Mellon, rekao je da se sada može otkriti što studenti misle svake sekunde dok su rješavali zadatke.