Nakon salvi kritika, Microsoft mijenja brzinu uvođenja nadogradnji za Windows 10

Nakon salvi kritika, Microsoft mijenja brzinu uvođenja nadogradnji za Windows 10
Screenshot / Antonio Jularić

Microsoftov Windows 10 operativni sustav ušao je u treću godinu i s njom je stigla novost po pitanju nadogradnji i nadopuna. Naime, one su se usporile i korisnici zbog toga mogu biti iznimno zadovoljni, prvenstveno jer je na račun te brzine uvođenja promjena posljednje dvije godine bilo najviše kritika na račun Microsofta.

Takvu strategiju ta je kompanija zagovarala da bi što brže okupirala tržište te se mogla koncentrirati na naplatu svog proizvoda - u svakom smislu. Ipak, na veliku Microsoftovu žalost, to je bila iznimno kontraproduktivna strategija i zato se brojka uređaja na kojima "obitava" Windows 10 nije kolika je mogla biti. Trenutno je na oko njih 500 milijuna, a cilj je bio kraj 2017. dočekati s 250 milijuna više. Možda zaokret u strategiji pomogne...

"Ovo mi se jutro dogodilo. Radila sam na računalu kad su mi se odjednom svi prozori zatvorili, računalo se odlogiralo bez da sam išta pritiskala i automatski je počela nadogradnja na Windows 10. Brzo sam ugasila računalo i spriječila cijeli proces no moj sin nije bio te sreće, protiv svoje volje sad ima Windows 10, bio je jedan od komentara, a mnogi su bili u istom smjeru, što se pokazalo više nego zabrinjavajuće.

Korisnici su okrenuli leđa Microsoftu, tranzicija na "desetku" usporila pa je od prvog do osmog mjeseca prošle godine pristiglo svega stotinu milijuna novih korisnika, a to je vrlo slabo ako znamo da je početak 2016. brojao njih 200 milijuna. Tad se činilo da Microsoft ne uči na greškama iz prošlosti, koje su se zbog nedostatne alternative mogle provlačiti, ali odavno tako nešto više nije slučaj.

Nije ni to sve, mobilno poslovanje propalo je skoro pa u potpunosti zato što Microsoft nije Windows 10 omogućio na pametnim telefonima onako kako je obećao i samim time sve priče o univerzalnosti pale su u vodu, a korisnicima je preostalo trpjeti agresiju na koju ne mogu utjecati. Pod time se misli na instalacije i preuzimanja bez dozvole ili mogućnosti njihova sprečavanja osim gašenjem računala.

S 2017. sve to nekako je ostavljeno u prošlosti, kritika je manje, nadogradnje se provode stabilno i konstantno pa ostaje nada da će Microsoft prigrliti takvu strategiju, a agresiju i nasilje ostaviti po strani...